Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić je, reagirajući u srijedu na priopćenje ministra rada Miranda Mrsića, poručio da sindikati javnih službi nisu odbili razgovor o problemu ugovorenog rasta plaća razgovarati s Vladom RH, nego su odbili otići na sastanak koji je bio nepripremljen.

 “Istina je da nismo htjeli otići na neorganizirani i nepripremljeni sastanak,  ali nije istina da sindikati ne žele socijalnim dijalogom rješavati probleme”, istaknuo je Ribić u priopćenju. Nama je tako nepripremljen sastanak, bez poznatih sudionika i ovlasti Vlade u ovim okolnostima zapravo nesvrhovit, poručio je Ribić.

 Mogući su novi izbori i sindikati ne žele da taj problem bude rješavan “u nekoj svrsi koja ne proizlazi iz samog problema”, navodi. Međutim, čim se stvore ozbiljni uvjeti spremni smo sudjelovati u raspravi o rješenju tog problema i zato tražimo sastanak koji će biti ozbiljno pripremljen. Dakle, nije istina da sindikati izazivaju tenzije, već inzistiraju na pristojnom postupanju i ravnopravnom tretmanu, naglasio je Ribić.

  Podsjetivši da je premijer Zoran Milanović za vrijeme štrajka izjavio da tehnička vlada nema ovlasti za razgovor sa sindikatima i dogovore, te da ova Vlada ne može preuzimati obaveze za neku buduću vladu, Ribić je u priopćenju istaknuo i kako sindikati ne najavljuju sudske tužbe sve dok se ne sjedne s Vladom RH koja priznaje svoje ovlasti te ima poznate i kompetentne pregovarače.

  Ministar Mrsić se sada sjetio pozivati na socijalni dijalog, ali pune četiri godine ga ova Vlada nije vodila dijalog, već ga je zamijenila monološkom političkom kulturom, čime je zakočila zemlju, poručio je Ribić, dodajući da je “glavni protagonist antisindikalnog i antisocijalnog ambijenta bio ministar Mrsić (uz povremenog inspicijenta u liku Zorana Milanovića)”. Najteža posljedica je potpuno razoreno povjerenje između tri partnera, ocijenio je Ribić.

 Dodao je kako se u takvim okolnostima ponovno sindikate, kao i do sada, diktatom poziva na sastanak od danas na sutra pri čemu ih se uopće ne konzultira o terminu sastanka.

 Po njegovim riječima, sindikati su uvjereni da s ministrom Mrsićem taj problem ne mogu riješiti. Da bismo to mogli potrebno je razgovarati s ljudima koji taj netrivijalni problem mogu razumjeti, koji iskazuju poštovanje prema radnim ljudima i njihovim sindikatima i s kojima je moguće razgovarati u dobroj vjeri i povjerenju, smatra Ribić.

 Vlada je u utorak izrazila žaljenje zbog odluke sedam sindikata javnih službi da se ne odazovu na sastanak o sporazumu o povećanju osnovice za plaće u javnim i državnim službama i ocijenila kako sindikalna strana nije sprema važna pitanja rješavati dijalogom, već neodgovorno izaziva nepotrebne tenzije, navodi se u priopćenju Ministarstva  rada i mirovinskoga sustava objavljenom u utorak kasno navečer.

Komentiraj

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.