Stotine migranata ostavljeno je na ničijoj zemlji na austrijsko-slovenskoj granici u utorak nakon što su proveli noć na otvorenom kad ih je Austrija odbila primiti.

Migrante su do granice u ponedjeljak dopratili slovenski vojnici, koji su ih tamo i ostavili. Bili su bez vode i hrane. a palili su vatre kako bi se zagrijali.. Mnogo je obitelji s djecom u gomili koju se zadržalo iza ograde. Oni su uglas uzvikivali – “Želimo ići!”.

Glasnogovornik austrijskog kancelara Josef Ostermayer rekao je kako Austrija nastoji postići dogovor s Njemačkom oko migranata i da je kancelar Werner Faymann u bliskom kontaktu s njemačkom kolegicom Angelom Merkel u trenucima rasta napetosti između dviju zemalja oko migrantskog problema.

Premijer Bavarske Horst Seehofer žestoko je napao u utorak Austriju da šalje na tisuće migranata u Njemačku, ne upozoravajući prethodno bavarske vlasti, te je pozvao Merkel da intervenira.

 

  • “To ponašanje Austrije opterećuje međususjedske odnose”, rekao je Seehofer u razgovoru za regionalni dnevnik Passauer Neue Presse. “Ne može se i ne smije tako ponašati”, dodao je konzervativni čelnik.

 

Vlasti te regionalne države koja, zbog zemljopisnog položaja, upravlja gotovo cjelokupnim priljevom migranata po dolasku u Njemačku, optužuju Austrijance da ih ne izvješćuju o dolasku novih migranata što ne dopušta bavarskoj policiji da organizira njihov pravovovremeni prihvat.

Oko 2.000 migranata tako je stiglo u ponedjeljak navečer pješice u Bavarsku iz susjedne zemlje, a da bavarska policija prije toga nije bila obaviještena.

“Sada je na kancelarki da razgovara s Austrijom” rekao je Seehofer koji se protivi politici Angele Merkel otkad je odlučila širom otvoriti vrata Njemačke izbjeglicama iz zona sukoba u Siriji i Iraku.

Ostermayer je na te kritike odgovorio. “Kad izbjeglice jednom krenu, odluka se zapravo svodi na to hoćemo li im omogućiti zdravstvenu zaštitu i hranu ili ćemo ih pustiti da umru od smrzavanja. U tako zahtjevnoj situaciji moramo se ponašati ljudski”, dodao je, istaknuvši da je ključ rješenja zaustavljanje migranata da uopće krenu na put, pri čemu je neophodna suradnja Turske i založivši se da migranti budu upisani već na vanjskim granicama.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Damir SENČAR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.