Financijska agencija (Fina) u petak je kao netočne odbacila tvrdnje Jadran film produkcije koja je u odgovoru na vijest o pokretanju skraćenog stečajnog postupka te tvrtke ustvrdila da je Fina dovela sud u zabludu.

Fina ističe kako su netočne tvrdnje Jadran film produkcije da “Fina protivno stečajnom zakonu, nije uz svoj zahtjev dostavila Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje, niti potvrdu iz koje bi bile vidljive neizvršene osnove za plaćanje, budući ih nema, već je samo paušalno navela podatak o blokadi računa čime je dovela sud u zabludu”.
Suprotno navodima te tvrtke ističu da je Jadran film produkcija na dan stupanja na snagu Stečajnog zakona, u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 266 dana.
“Netočan je, također, i navod da je Fina samo paušalno navela podatak o blokadi računa, odnosno nije dostavila Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje niti potvrdu iz koje bi bile vidljive neizvršene osnove za plaćanje, budući da su podaci o danima blokade i ukupnom iznosu duga naznačeni u obrascu zahtjeva za provedbu skraćenoga stečajnog postupka vjerodostojni podaci upisani iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje. Sadržaj podataka navedenih u obrascu zahtjeva za provedbu skraćenoga stečajnog postupka propisan je Pravilnikom o sadržaju i obliku obrazaca na kojima se podnose podnesci u predstečajnom i stečajnom postupku”, navodi Fina u priopćenju.
Pojašnjavaju i da su sve daljnje odluke vezane za pokretanje i otvaranje stečajnog postupka, odnosno odbacivanje zahtjeva za provedbu skraćenoga stečajnog postupka ili prijedloga za otvaranje stečajnoga postupka isključivo u domeni nadležnog suda kojemu je zahtjev podnesen.
Navode i da je zakonom propisano da “pravna osoba može Fini podnijeti zahtjev za brisanje s popisa pravnih osoba koje na dan stupanja na snagu Zakona u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje, ako u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje nema više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a što navedeno društvo nije učinilo te je time prešutno pristalo na pokretanje stečajnog postupka”.
“Dakle, kako se radi o poduzimanju radnje koju je Fina bila dužna poduzeti sukladno zakonskim odredbama i za poduzimanje iste bili su ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti, navodi izneseni u tekstovima na ovu temu, u potpunosti su neosnovani”, ističu u Fini.

Komentiraj

FOTO:Nino Strmotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.