Zagreb, 30.03.2017 - Festival Design District Zagreb, èije se drugo izdanje održava u Zagrebu od 13. do 18. lipnja, kao jednu posebnost svojeg programa najavljuje predstavljanje projekta "Komadiæ Zagreba", posveæenog razvoju autentiènih zagrebaèkih suvenira temeljenih na dizajnu. foto HINA/ ds

U okviru festivala Design District Zagreb, od 13. do 18. lipnja, premijerno će se predstaviti projekt “Piece of Zagreb/Komadić Zagreba”, za čiju su kolekciju autentičnih zagrebačkih suvenira na natječaju odabrani prvi radovi.

Kolekcija će se nadopunjavati periodično, kroz buduće javne pozive za profesionalne dizajnere, studente dizajna, primijenjene umjetnike, obrtnike i druge proizvođače materijalne kulture, koji stvaraju u Zagrebu i u najširem smislu pripadaju lokalnoj kreativnoj zajednici.

Radovi za projekt, koji je pokrenut u suradnji Dizajn centra Zagreb i Turističke zajednice grada Zagreba, izabrani su između njih 125 pristiglih na natječaj. Sedmeročlani žiri dodijelio je najuspješnijima tri jednakovrijedne nagrade i sedam priznanja.

“Svojim odabirom, žiri je želio podržati različitost pristupa naizgled jednostavnom, a ustvari izuzetno kompleksnom fenomenu suvenira”, ističe se u priopćenju, dodajući da je riječ o tipološki vrlo različitim radovima koji baštinu promoviraju na suvremen način, potiču interdisciplinarnu suradnju i obraćaju se različitim grupama korisnika.

Rad pod nazivom “bok bot” autora Srđana Laterze je “chatbot” za Facebook Messenger u koji ga zainteresirani posjetitelj Zagreba može dodati kao bilo koji drugi kontakt, a njime se povezuju uzbudljivi i dramatični životi starih Zagrepčana s turističkim istraživanjem grada te potiče korisnika na intenzivno stvaranje uspomena vezanih uz prostor grada.

“Zagrebački kompletić” autorica Valentine Sunek i Paule Šantić proizašao je iz prepoznavanja tradicije, disjunkcijom elemenata koju su naknadno valorizirani i spojeni u novu cjelinu, stvorivši modularni uzorak čija je uloga prenošenje materijalnih i duhovnih vrijednosti u prostoru i vremenu, prekrojeno narodno ruho zagrebačkog prigorja široke primjene.

Među nagrađenima je i Oddinary Studio s radom “Pop_lun”, proizvodom dvostruke namjene koji funkcionira kao ruksak i kao prostirka, izrađen tradicionalnom ručnom tehnikom šivanja popluna.

Među ostalima, žiri je posebno priznanje dodijelio radu Škrlak/Šestine” autora Nu Studio (Luka Strašek i Dino Smrekar) koji reinterpretira temu etno uzoraka i primjenjuje ih na niz suvenirskih proizvoda.

“Projekt Piece of Zagreb/Komadić Zagreba” želi doprinijeti čvršćem povezivanju cijele zajednice zainteresirane za inovativnu i suvremenu, vizualnu i materijalnu komunikaciju duha i karaktera grada s lokalnim proizvođačima i poduzetnicima u turizmu te učvršćivanju suradnje između različitih struka prema kojima je dizajn upućen zbog svoje interdisciplinarne prirode, kao i začeti stvaranje korpusa znanja o fenomenu suvenira u zagrebačkom kontekstu, ističu organizatori.

Neki od njihovih krajnjih ciljeva su i daljnje povećanje vidljivosti Zagreba na europskom nivou, otvaranje novih kanala komunikacije te uvođenje novih posebnosti u autohtonoj lokalnoj materijalnoj i duhovnoj kulturi.

Komentiraj