UŽIVO:

11:25 Vojislav Šešelj slobodan je čovjek – pale su optužnice u svih devet točaka! “Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek”, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti

11:15 Jednoglasnom odlukom, Vijeće je utvrdilo da Šešelj netko tko nije odgovoran za samo počinjenje djela prisilnog premještanja, nečovječnih djela i zločina protiv čovječnosti.

11:10 Prema mišljenju većine, većina dokaza pokazuje da je suradnja bila usmjerena prema obrani Srba ili očuvanju Jugoslavije, a ne počinjenu zločina. Vijeće nije dokazalo postojanje udruženog zločinačkog pothvata.

11:04 Vijeće je utvrdilo da Šešelj nije bio hijerarhijski nadređen dragovoljcima. Većina nije uvjerena da je Šešelj zbao da će se dogoditi zločini, nioti da je naređivao ili prihvaćao zločine. Dokazi pokazuju da su se srpski, ali i hrvatski i muslimanski stanovnici sami naoružavali.

“Nedostatak dokaza je dovoljan da se odbaci optužba o UZP-u”, rekao je sudac.

10:59 Tužteljstvo drži da je Šešelj odgovoran za fizičko počinjenje zločina deportacije, podjarivanja i nečovječnog postupanja, prisilnog premještanja u odnosu na govore optuženika kao suučesnika koji je sudjelovao u UZP-u te huškanju i pomaganju. Sudac je rekao kako je Vijeće utvrdilo da su Šešeljevi planovi za Veliku Srbiju bili politički, a ne zločinački.

10:53 Sudac navodi kako nedostaju pravni čimbenici za utvđrivanje zločina protiv čovječnosti. Vijeće je većinom odlučilo da Tužiteljstvo nije ponudilo dovoljno dokaza da se utvdi počinjenje kaznenih djela: ubojstvo nesrpskih stanovnika na brdu kraj Sarajeva, mučenje na Gerinoj klaonici te zločini u Vukovaru. Također, nije doazan ni sustavni napad na nesrpsko civilno stanovništvo u Vukovaru i Mostaru. Nije utvrđeno bezobzirno razaranje religijskih insitucija, dodao je sudac.

10:46 Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je postojao sustavni napad na civile u RH i BiH u razdoblju na koje se optužnica odnosi. Dokazi upućuju na to da je postojao oružani sukob, a Tužiteljstvo nije dokazalo da su civili, koji nisu sudjelovali u sukobu, bili cilj napada.

10:35 Ističe se i kako nema dovoljno dokaza koji bi povezali Šešelja i druge paravojne formacije, poput ‘Tigrova’, ‘Belih orlova’ i drugih.

10:31 Sudac objašnjava kako je JNA bila organizirana tako da su regularna vojska i dobrovoljci bili pod istom vojnom hijerarhijom. Ističe da dobrovoljci nisu bili potčinjeni Šešelju kada su sudjelovali u operacijama.

10:26 Tužiteljstvo je objasnilo kako je Srpska radikalna stranka imala dvostruku strukturu, sa ograncima u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Vojvodini, a čiji je cilj bio stvaranje Velike Srbije.

10:22 Tužiteljstvo tvrdi da je cijela kampanja bila protuzakonita i ne razlikuje nešto što je moglo biti legitimna vojna kampanja i ono što čini zločin. Kao dokaze tužiteljstvo je prihvatilo i ulomke iz knjiga Šešelja, kao i iskaze koje su dali svjedoci, i to pismenim putem. Ti svjedoci su kasnije svoje iskaze, pri ponovnom svjedočenju, opovrgnuli.

10:18 Svoje govore Šešelj je nazvao galvanizirajućšim za svoje trupe te dodaje da su pokazali njihovu viziju za društvo.

10:15 Sudac navodi i kako Šešelj ističe da SRS nije umala nikakvu ratnu ulogu dodajući da titula četničkog vojvode nije vojna. Srbe prikazuje kao žrtve hrvatske i muslimanske agresije.

10:12 Šešelj se izjasnio da nije kriv, te tvrdio da suz optužbe iznesene protiv njega političke i pristrane. Izjasnio je da nije kriv po svim točkama optužnice. Ipak, nije osporio činove uništavanja i razaranja iz optužn.ce. Distancirao se od njih, navodeći da on ni njegovi ljudi nisu bili poezani s tim zločinima te kako njegovi dragovoljci nisu bili pod njegovom kontrolom-

10:10 Tužiteljstvo ne tvrdi da je Šešelj bio vojni vođa. Dodaje da su srpske snage provodile diskriminatorne i restriktivne mjere kao dio sustava protjerivanja stanovništva.

“U govorima je raspirivao mržnju prema nesrpskom stanovništvu, tvrde tužitelji, i to posebno prema Hrvatima te je pozivao na njihovo protjerivanje”, kazao je sudac.

10:07 Tužiteljstvo tverdi kako je glavna uloga Šešelja, osim ratne propagande, bila uključenost u regrutiranje volontera. Volonterske su jedinice napadale u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a bile su odgovorne za mučenja, nehumana postupanja u ubojstva, pogotovo prema Hrvatima i muslimanima.

Tužitelji navode da je Šešelj povezan sa zločinima sudjelujući u udruženom zločinačkom pothvatu.

10:05 Sudac je naglasio kako Šešelj neće sudjelovati u izricanju presude, a odbio je mogućnost sudjelovanja putem videolinka.

10:01 Počelo je izricanje presude. Sudac je na početku rekao kako se dokument sastoji od gotovo 100 stranica.

 

Trinaest godina nakon dobrovoljne predaje Vojislava Šešelja haškom sudu Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas će izreći prvostupanjsku presudu vođi srpskih radikala optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od 1991. do 1993. počinjene protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata na koje je poticao govorima mržnje i slanjem svojih dobrovoljačkih snaga u Hrvatsku i BiH.

Šešelj je najavio konferenciju za medije iz sjedišta Srpske radikalne stranke u Beogradu u podne, a izricanje presude započet će u 10 sati.

Haško tužiteljstvo u završnim je riječima prije četiri godine zatražilo da se Šešelja proglasi krivim i osudi na kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH te vojvođanskih Hrvata pod patronatom Srbije, koje je uključivalo ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana.

Šešelj, koji je odbio pojaviti se u haškoj sudnici na izricanju presude, poručio je dva tjedna uoči njezina objavljivanja kako ga ona ne zanima te je najavio žalbu na presudu “kakva god bila”. On je ustvrdio kako ima saznanja da će mu biti izrečena kazna od 25 godina zatvora.

Šešelj je na uvjetnoj slobodi od studenoga prošle godine kada ga je haški sud pustio zbog pogoršanog zdravstvenog stanja odnosno jetrenih metastaza raka debelog crijeva.

Optužnica se sastoji od devet točaka

Optužen je u devet točaka za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz vojvođanskog mjesta Hrtkovci. Ideju “velike Srbije” sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom i huškačkim govorima mobilizirao i poticao na progon i ubijanje Hrvata i muslimana ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage, smatra tužiteljstvo.

Na suđenju Šešelju, koje je započelo 2007., tužiteljstvo je izvelo 72 svjedoka kako bi dokazalo da je Šešelj poticao na progon, etničko čišćenje i ubojstva. Tužitelji su kao svjedoke izveli brojne žrtve, uključujući preživjele masakra na Ovčari i u Voćinu u kojem su sudjelovali Šešeljevi dobrovoljci. Svjedočili su i prognani Hrvati iz vojvođanskog mjesta Hrtkovci.

Uz govore mržnje kojima je dehumanzirao pripadnike drugih naroda Šešelj je organizirao 30.000 dobrovoljaca, koje je poslao u Hrvatsku i BiH gdje su činili zločine na području Vukovara, Zvornika, Sarajeva, Mostara, Nevesinja i Hrtkovaca.

Komentiraj