Glavna strojarnica u Hidroelektrani Zakučac, nedaleko Omiša, potopljena je nakon što je u petak rano ujutro ondje pukla cijev, potvrdili su Hini vatrogasci, a neslužbeno se doznaje da će materijalna šteta biti iznimno velika.

Sve se dogodilo u petak, u 4,20 sati, kad je pukla cijev za hlađenje stroja u glavnoj strojarnici HE Zakučac gdje su spojeni generatori i turbine.

Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Omiš ispumpavaju vodu, a to će, kako se čini, raditi cijeli dan iako jutros bilježe opadanje razine vode. Na terenu je 15 vatrogasaca i četiri navalna vozila s velikim pumpama za ispumpavanje vode.

Strojarnica u kojoj je pukla cijev za hlađenje stroja visoka je 18 metara, a vatrogasci tvrde da se u njoj napunilo vode do 10 metara. Budući da je odvojena od ostalih dijelova hidroelektrane, voda nije prodrla u druge dijelove Zakučca.

HE Zakučac je u pogon puštena davne 1962. i najveće je postrojenje na slivu rijeke Cetine. U hidroenergetskom sustavu rijeke Cetine nalazi se još i HE Peruča, Orlovac, Đale i Kraljevac.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.