Američki zračni napadi na skupinu Islamska država iz turske baze Incirlik su obustavljeni zbog zatvaranja zračnog prostora, rekao je u subotu jedan američki dužnosnik.

Operacije su obustavljene zbog “zatvaranja zračnog prostora, nakon pokušaja vojnog puča u zemlji”, rekao je jedan neimenovani dužnosnik za agenciju France presse.

Sjedinjene Države koriste tursku zračnu bazu Incirlik, na jugu zemlje, za izvođenje zračnih napada na militantnu skupinu Islamska država. Oni su rasporedili bespilotne letjelice, elektroničke ratne zrakolove Prowler i borbene zrakoplove na tlu A-10.

U petak navečer, dok je trajao pokušaj puča, jedan američki dužnosnik je rekao da operacije protiv IS iz Incirlika nisu ugrožene.

Ali zatvaranje zračnog prostora koje je odredila turska vlada u međuvremenu je promijenilo stanje, objavio je u subotu ujutro jedan američki dužnosnik.

Sjedinjene Države imaju 2200 vojnika i civilnog osoblja obrane u Turskoj, zemlji članici NATO-a i ključnom partneru Washingtona u regiji. Oko 1500 ih je smješteno u Incirliku.

Komentiraj

FOTO:EPA/ECPAD
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.