Sigurnosno stanje u Iraku i okružju, sigurnosni izazovi koji imaju značajne implikacije na regionalnu i globalnu sigurnost poput rastućeg radikalizma i terorizma te perspektiva daljnjeg razvoja bilateralne suradnje s naglaskom na području obrane i sigurnosti bile su glavne teme razgovora između iračkog ministra obrane Halida al Obeidija i njegovog hrvatskog kolege Ante Kotromanovića, koji u nedjelju završava četverodnevni službeni posjet Iraku, priopćeno je iz samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Dvojica ministara, prema priopćenju, istaknula su i ozbiljnost problema stranih boraca i izbjegličke krize, a Al Obeidi je posebno zahvalio na humanom načinu na koji je Hrvatska prihvatila izbjeglice, koji dolaze i iz Iraka, naglasivši da na takvu gestu Hrvatske “Irak gleda s posebnom naklonošću”.

Hrvatska kao članica NATO-a i EU-a podupire aktivnosti i napore iračke vlade u uspostavi mira i stabilnosti te izgradnji demokratskih institucija u zemlji, rekao je Kotromanović, izrazivši zabrinutost zbog tragičnih sukoba i žaljenje zbog velikih ljudskih žrtava i razaranja u Iraku. Naglasio je kako se jedino politika temeljena na vjerskom i etničkom konsenzusu, uz uvažavanje svih vezanih prava i konstruktivnu potporu međunarodne zajednice, može na djelotvoran način suočiti sa stanjem izazvanim pojavom i ekspanzijom IS-a i drugih terorističkih organizacija, kaže se u priopćenju.

Ministar Kotromanović se tijekom boravka u Iraku susreo i s potpredsjednikom Iraka, predsjednikom parlamenta, ministrom za protuterorističko djelovanje, načelnikom Glavnog stožera iračke vojske, zapovjednikom dobrovoljačkih jedinica i predstavnicima policije, dodaje se u priopćenju.

Komentiraj

FOTO: Grgur Zucko/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.