EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak kako će Turska požaliti što je srušila ruski Su-24 bombarder u Siriji, prenosi BBC. U obraćanju naciji Putin je rekao da ‘ako itko misli da će ruska reakcija biti limitirana samo na trgovačke sankcije, grdno se vara’.

“Podsjetit ćemo ih što su napravili, i požalit će”, rekao je Putin spomenuvši udovice ubijenih ruskih vojnika koje su sjedile u Kremlju. Održana je i minuta šutnje za sve ruske žrtve terorizma, uključujući i 224 osobe koje su poginule u padu ruskog zrakoplova u egipatskom Sinaju 31. listopada. Odgovornost za pad zrakoplova preuzeli su džihadisti Islamske države, odnosno njene ‘filijale’ Sinajske provincije.

Putin je ponovno optužio tursku vladu da štiti i podržava militante Islamske države. Turska i dalje inzistira na tome da su zrakoplov oborili jer je ušao u njihov zračni prostor. “Jedino Alah zna zašto su to napravili”, rekao je Putin. “A Alah je očito odlučio kazniti vladajuću kliku u Turskoj, oduzimajući im bilo kakav razum ili logiku”.

Rusija je najavila široke sankcije prema Turskoj, koje uključuju zabranu uvoza turskog voća, povrća i druge hrane. Rusima je zabranjeno odlaziti na putovanja u Tursku, koja je do ovog mjeseca bila top destincija ruskih turista.

Komentiraj