inistarstvo unutarnjih poslova zabranilo je sve skupove zakazane u Beogradu za 11. srpnja, na dan komemoracije srebreničkim žrtvama, potvrdio je u petak ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je na tiskovnoj konferenciji rekao da je MUP “nakon sigurnosnih i operativnih provjera odlučio zabraniti sve skupove” zakazane za subotu ispred državnog parlamenta.

  • Predstavnici NGO koje podržavaju akciju #sedamtisuća u petak su na tiskovnoj konferenciji ocijenili da bi eventualna zabrana bila “isključivo politička odluka”.

“Upozoravam sve koji razmišljaju da ipak dođu da policija neće dopustiti ni tolerirati bilo kakvo okupljanje ispred Skupštine Srbije, niti održavanje skupova koji su zabranjeni”, naglasio je Stefanović.

Zabrana je slijedila nakon najava nekoliko manifestacija u povodu obilježavanja obljetnice zločina u Srebrenici, među kojima inicijalna akcija performans pod nazivom #sedamtisuća.

Riječ je namjeri nevladinih udruga (NGO), da na ideju novinara Dušana Mašića, okupe 7.000 sudionika koji bi, simbolizirajući broj srebreničkih žrtava, legli na plato ispred Narodne skupštine Srbije, a ta je akcija dobila veliku potporu na društvenim mrežama.

Istodobno, Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislav Šešelja najavila je da će se”odazvati pozivu NGO i priključiti se akciji #sedamtisuća, priopćivši kako na skup namjeravaju doći s četničkim zastavama i s natpisom “S vjerom u Boga, sloboda ili smrt”.

Radikali navode kako nije riječ o nekakvom kontraskupu i upozoravaju policiju da ih “na bilo koji način ne smije ometati u namjeri da se priključe najavljenim demonstracijama”.

Predstavnici NGO koje podržavaju akciju #sedamtisuća u petak su na tiskovnoj konferenciji ocijenili da bi eventualna zabrana bila “isključivo politička odluka”.

Organizatori su istaknuli kako “policija može osigurati” održavanje subotnjeg skupa u Beogradu, a inicijator akcije #sedamtisuća novinar Dušan Mašić naglasio je na tiskovnoj konferenciji da ima “dovoljno povjerenja” da će policija raditi svoj posao i da će u subotu osigurati skup ispred Narodne skupštine.

Mašić je novinarima pokazao prijetnje koje su mu upućene na društvenim mrežama zbog pokretanja akcije kojom se obiljležava godišnjica zločina u Srebrenici.

Komentirajući najave radikala da će se “odazvati pozivu” NGO, predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić naglasila je da obilježavanje genocida nije mjesto za “ismijavanje i kaos”.

“Srpska radikalna stranka je partija koja pokušava preživjeti na političkoj sceni. Njihovo ponašanje je degutantno, a svojom politikom tijekom 90-ih godina su pridonijeli zločinu koji se dogodio u Srebrenici”, rekla je Anita Mitić.

Akciju #sedamtisuća podržalo više od 40 organizacija civilnog društva, među kojima su Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Građanske inicijative, a organizatori su najavili da će skup početi sutra simbolično u 11.07 sati ispred Doma Narodne skupštine u središtu Beogradu.

Ministar policije Nebojša Stefanović je objasnio da je za subotu najavljeno pet skupova – među kojima i dva desničarskih organizacija Zavetnici i Dver, te Udruge obitelji kidnapiranih i ubijenih od 1998 do 2000. na Kosovu

“Za MUP je sigurnost svih građana važna i nećemo dopustiti kaos na ulicama bilo kog grada u Srbiji, pa ni Beograda”, rekao je Stefanović, naglasivši kako je MUP odluku o zabrani donio “imajući u vidu složenost situacije u regiji”.

Komemoracija srebreničkim žrtvama i obilježavanje 20. obljetnice genocida u Srebrenici bit će održano u subotu u Potočarima, a komemoraciji će nazočiti i srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.