Na stranicama Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) u ponedjeljak je objavljena cijela baza podataka s imenima osoba i tvrtki uključenih u aferu ‘Panama Papers’.

‘Panama Papers’ otkriva imena tvrtki i osoba koje su koristile offshore tvrtke kako bi izbjegle plaćanje poreza i sankcije. Dokumenti su pripadali odvjetničkoj tvrtci iz Paname Mossack Fonesca. U dokumentima se nalaze skriveno bogatstvo stotina svjetkih političara, dužnosnika, sadašnjih i bivših čelnika država, celebtrityja i sportskih zvijezda. Na listi se navodi više od 200 tisuća komapnija, fondacija i zaklada u više od 20 ‘poreznih oaza’.

Na objavljenim stranicama nalazi se četrdesetak imena osoba i 20 entiteta povezanih s Hrvatskom, među kojima su Marijan Pavelić, Miroslav Antunović, Mislav Bobić, Zlatko Garco, Berislav Maleš, Milan Holjevac, Stjepan Bilaver, Sanja Bubek, Klaudio Marčelić, Jerko Filipović, Marko Kordiš, Klaudio Marčelić, Domagoj Vuković, Gordan Bubek, Sandro Baričević, Mislav Bobić, Denis Borović, Dubravka Borović, Zoran Jurić, Vedran Manojlović, Zlatko Garač.

ICIJ naglašava kako ne žele implicirati da su osobe koje se nalaze u objavljenoj bazi podataka na bolo koji način povezani s ilegalnim aktivnostima ili kršenjem zakona.

Screenshot/ICIJ
Screenshot/ICIJ

2,6 terabajte podataka

Među onima koji su se našli pod povećalom javnosti nakon objavljivanja dokumenata su i britanski premijer David Cameron, ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko te argentinski predsjednik Mauricio Macri kao i argentinska nogometna zvijezda Lionel Messi te hongkonška filmska zvijezda Jackie Chan.

Afera Panama papers buknula je početkom travnja kada je to otkriće bilo povod za otvaranje brojnih istraga diljem svijeta. Zbog Panamskih dokumenata ostavku je dao islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson i španjolski ministar energetike, industrije i turizma Jose Manuel Soria.

Panama Papers sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 milijuna dokumenata i 214.000 fiktivnih tvrtki: riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli.

Panamski dokumenti pokazuju i da su se uslugom panamskog ureda koristili “aktualni i bivši visoki dužnosnici tajnih služba barem triju zemalja – Saudijske Arabije, Kolumbije i Ruande.

Otkrića iz dokumenata potaknula su više zemalja da otvore istrage kako bi utvrdile identitet osoba koje sumnjiče za prijevaru i činjenice za koje ih se tereti.

ICIJ je naveo da će i u idućim mjesecima nastaviti objavljivati nove pojedinosti o ovoj globalnoj aferi.

Komentiraj