Sedmero članova šire obitelji malog Sirijca Aylana Kurdija, čija je fotografija beživotnog tijela na jednoj grčkoj plaži ovog ljeta potresla cijeli svijet, dobilo je pravo azila u Kanadi, izvijestio je tv-kanal CBC u petak.

Teta malog Aylana Tima Kurdi, koja živi blizu Vancouvera, rekla je da su je kanadske imigracijske službe obavijestile o odobrenju izbjegličkog statusa za Aylanovog ujaka, njegovu suprugu i njihovo petoro djece.

  • Kanada će sljedećeg tjedna pokrenuti zračni most kojim će do kraja prosinca prihvatiti 10.000 sirijskih izbjeglica i još 15.000 u siječnju i veljači.

Užasavajuća fotografija mrtvog trogodišnjeg Aylana na plaži grčkog otoka Kosa, koji se utopio tijekom pokušaja da s obitelji stigne u Europu, imala je osobito velik odjek u Kanadi. Ta sirijska obitelj je odlučila krenuti na pogibeljni put nakon što im je kanadska vlada odbila azil. Tijekom putovanja Aylan, njegov brat i njihova majka izgubili su živote.

Njihova molba za azilom je odbijena jer je bila “nepotpuna”, navela je kasnije Kanadska savezna agencija za državljanstvo i imigraciju (CIC) .

Komentiraj

FOTO:Screenshot
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.