U Lošinjskome muzeju u Malom Lošinju u petak je svečano proslavljena 10. obljetnica izlaženja lista “Puntarski fuoj” kojim se čuva i obogaćuje kulturno-povijesna baština Punte Križe, najjužnijeg dijela otoka Cresa koji pripada gradu Malom Lošinju.

 U dosadašnjih 15 brojeva na više od 700 stranica sudjelovao je 61 autor, a od prvog dana urednik lista je Ljubo Galjanić. Tekstovi čine dragocjen zapis o kulturno-povijesnoj, jezičnoj i gospodarskoj baštini toga kraja, istaknuto je na svečanosti.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je pozdravljajući nazočne da Primorsko-goranska županija redovito prati rad udruga kojima je zadaća očuvati bogatu baštinu županije. Radi toga je županija i osnovala Ustanovu “Ivan Matetić Ronjgov” koja se brine o čakavštini, rekao je Komadina, dodajući da je to jedino područje u Hrvatskoj u kojem se govori što, kaj i ča.

Lošinjski gradonačelnik Gari Capelli istaknuo je da je “Puntarski fuoj” list koji se uzima s poštovanjem te da je neprocjenjiv arhivar povijesti kraja.

Na svečanosti su se čitali tekstovi na narječju objavljeni u listu, a nastupili su i svirači mijeha, klapa “Čikat” i Folklorno društvo “Studenac”.

Komentiraj

FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.