U sjećanje na pogibiju desetorice hrvatskih policajaca i junački čin pričuvnog redarstvenika koji se žrtvovao kako bi uništio oklopljeni agresorski kamion s dva protuavionska topa ispred kojega se kretao tzv. živi štit civilnog stanovništva, visoki državni dužnosnici u srijedu su položili vijence i odali počast kod spomen obilježja u mjestu Struga Banska.

Tog 26. srpnja 1991. u Strugi Banskoj, braneći mještane od agresora, poginulo je deset hrvatskih policajaca, osam iz zagrebačke i dvojica iz sisačko-moslavačke policijske uprave.

Herojski čin izveo je pričuvni policajca iz Struge Mile Blažević zvani Čađo. Dok je bio na straži u rovu iza zida izašao je, skočio na vojni transporter, rekao sumještanima u živom štitu da legnu i bacio bombe. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom sve je odletjelo u zrak. Tu mu je pomogao i Željko Filipović, prometni policajac iz Dugog Sela, a od eksplozivne naprave kojom je uništen oklopljeni kamion obojica su poginula.

Uz njih živote za obranu Hrvatske tada su dali i njihovi kolege Davor Vukas, Branko Vuk, Zoran Šaronja, Mile Pušić, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa i Goran Fadljević.

U znak herojstvu policijski ophodno-patrolni brod od 2011. nosi ime Mile Blaževića-Čađe.

Poginuli zaslužuju najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da poginuli policajci zaslužuju naše najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost. “Njihova uloga je nemjerljiva, baš kao i uloga svih hrvatskih redarstvenika i hrvatske policije – institucije koja je na početku ratnih događanja prva bila u stanju organizirati obranu i iz čijih su se postrojbi razvile hrvatska vojska i oružane snage”, kazao je ministar.

Prisjećajući se junačkog čina Blaževića i Filipovića Božinović je kazao da samo rijetki ostaju pribrani u teškim i naizgled bezizlaznim situacijama. “Takvi pojedinci najbolje se ostvaruje u humanim, pleminitim pozivima u kojima bez obzira na sve opasnosti pomažu u nevolji, a policija je jedna od službi sazdana upravo od takvih pojedinaca”, rekao je Božinović.

Podsjetio je i da je u Domovinskom ratu poginuo 761 policijski službenik dok ih se 27 još uvijek vodi nestalima.

“Njima u spomen budimo i mi u današnja, na drugi način izazovna, vremena jednako časni i odgovorni, odvažni i jedinstveni. Odgovaramo na rastuće izazove i globalne prijetnje današnjice vodeći se primjerima njihove odlučnosti i neka njihova nepokolebljivost bude onaj toliko potreban poticaj za vaganje između pravičnog i nepravičnog, dobrog i lošeg”, dodao je Božinović.

Zajednički cilj – jačati Hrvatsku u duhu zdrave demokracije i vladavine prava

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako se s dubokom tugom, ali i ponosom prisjećamo deset naših hrabrih hrvatskih policajaca koji su braneći mještane i civile Pounja položili svoje živote odupirujući se nadmoćnijem neprijatelju.

“Zahvaljujući njihovoj žrtvi Hrvatska je danas slobodna, neovisna i demokratska država. Domovinski rat bio je pravedan, legitiman, obrambeni i oslobodilački”, kazao je Medved dodajući da smo iz tog nametnutog rata izašli kao pobjednici. “I danas kada smo svjedoci novih izazova prvi i glavni cilj ostaje nepromijenjen – razvijati i jačati Hrvatsku u duhu zdrave demokracije i vladavine prava”, rekao je Medved.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić je rekao da je herojski čin od prije 26 godina rijetko zabilježen događaj u Domovinskom ratu, ali i povijesti općenito.

“Herojski čin Mile Blaževića Čađe koji je s policajcem Željkom Filipovićem žrtvovao svoj život zaslužuje puno više. Lako je reći da ćemo žrtvovati život za narod i domovinu, ali čin kad ste svjesni da žrtvujete svoj život za svoje najmilije, da oni ne bi stradali, rijetko je zabilježen u povijesti”, kazao je Žinić.

Komentiraj