Polaganjem vijenaca na pročelju Glazbene škole “Josip Hatze” u Splitu je u petak obilježena 134. godišnjica pobjede Narodne stranke na splitskim izborima 1882. godine, nakon koje je konstituirano gradsko vijeće na kojem se po prvi put govorilo hrvatskim jezikom.

 Lovorov vijenac na pročelju zgrade položio je dogradonačelnik Goran Kovačević i poručio kako Split obilježava vrlo vrijedan dan kada je voljom hrvatskog naroda izabrana hrvatska gradska uprava, nakon čega se u Vijeću Grada Splita, a potom i u gradskim knjižnicama i drugim institucijama počelo govoriti hrvatskim, a ne više talijanskim jezikom.
 “Taj dan je vrlo vrijedan i trebamo ga obilježavati i njegovati. U tu svrhu smo i u prošlom sazivu Gradskog vijeća donijeli odluku da svake godine obilježimo taj dan”, rekao je Kovačević.
 Za splitskog gradskog vijećnika i potpredsjednika HNS- a Srđana Gjurkovića je obilježavanje ove obljetnice jedan od najboljih načina da se obilježavaju svi datumi koji su iznimni u hrvatskoj povijesti.
 “Sljedeće godine, kada se bude obilježavala 135. obljetnica, sigurno bi trebalo napraviti okrugli stol gdje bi i povjesničari, a ne samo političari pokazali i dokazali koliki je značaj ovog datuma. Mislim da bi takvo obilježavanje postiglo puno veću vrijednost i bilo podsjetnik mlađim generacijama da nauče sve o njemu”, izjavio je Gjurković.
 Vijenac je položio i HDZ-ov vijećnik Tomislav Gojo, koji je pritom podsjetio da je upravo njegova stranka još 2013. godine tražila da se ta obljetnica uvrsti u službeni protokol grada. Slaže se da je to jedan od najvažnijih događaja u povijesti Splita, jer označava pobjedu narodnjaka nad autonomašima, do tada dominantne policike naslonjene na talijanske interese.
 “Ovaj datum ima više značenja, počevši od pobjede hrvatske svijesti nad autonomaškom, pa sve do pobjede hrvatskog jezika nad talijanskim. S obzirom da je ovo zaista jedan od bitnijih događaja u hrvatskoj povijesti držimo da bi obilježavanje tog događaja u idućim godinama trebalo biti primjerenije, a ne samo postavljanjem vijenaca. Nadamo se, ukoliko budemo dio vlasti iduće godine, da ćemo ovom događaju dati jedan primjereniji značaj”, zaključio je Gojo.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.