Izložbom proizvodnih i obrazovnih mogućnosti Sisačko-moslavačke županije, u Sisku je u petak okončano obilježavanje Dana Europe i Europskog tjedna na području županije, koje je održano pod motom “Sisačko-moslavačka županija u srcu Europe”.

Uz štandove s promotivnim materijalima i poljoprivrednim proizvodima, predstavile su se i ustanove europskih integracija, razvoja, obrazovanja i turizma.
“Pokrenuli smo opću mobilizaciju u korištenju fondova EU. Malo smo se uspavali i dosad nismo iskoristili sve mogućnosti koje nam pruža EU. Zato smo kadrovski ojačali našu Razvojnu agenciju SIMORA, koja broji već tridesetak ljudi”, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Tema ovogodišnjeg tjedna je Obrazovanje i EU, pa smo iskoristili prigodu da  predstavimo i mogućnosti obrazovanja mladih, stručnih kadrova, posebno kroz tehničke škole, koje prednjače u korištenju fondova EU, istaknuo je župan Žinić.
U sklopu kampanje održan je Dan otvorenih vrata srednjih strukovnih škola, a nakon posjeta školama za sve je sudionike organizirana vožnja brodom ‘Juran i Sofija’ i obilazak sisačkog Starog Grada.

Osim tematske sjednice Županijskog savjeta za europske integracije u Hrvatskoj Kostajnici, održana je i konferencija o pomoćnicima u nastavi. Kako je tom prilikom rekao dožupan Marin Piletić, kroz akciju “Zajedno do jednakosti” ove je godine angažiran dosad najveći broj pomoćnika u nastavi, čak njih 76 za 91 učenika.
Doprinos nazočnosti županije u Europskoj uniji, kako je rekao dožupan, svakako predstavlja i plasman u finale Eurosonga hrvatske pjevačice Nine Kraljić iz Lipovljana, te skorašnji nastup osnovca Marka Martinovića iz Jazavice kod Novske na izlučnom natjecanju mladih glazbenika za sudjelovanje na finalnom natjecanju Eurovizije u njemačkom Koelnu. Marko će biti prvi mladi glazbenik koji će na tom natjecanju nastupiti s tamburicom, hrvatskim tradicijskim glazbenim instrumentom.

Komentiraj

FOTO:Nikola Cutuk/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.