Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je u utorak za Hinu da će suspendirati pročelnika gradskog Odjela za gospodarenje imovinom Vladimira Benca dok traju istražni postupci, a sam Benac izjavio je da će od gradonačelnika zatražiti da ga suspendira dok nadležna tijela ne utvrde njegovu eventualnu moralnu, prekršajnu ili kaznenu odgovornost.

Obersnel je na upit Hine što će poduzeti s obzirom na medijske napise u kojima se propituje rad Benca u vezi s uređenjem poslovnog prostora u Čandekovoj ulici i prodaji jednog gradskog stana odgovorio kako, po onome što mu je dosad poznato, ni zakon niti gradske odluke nisu prekršeni, no on nije istražno tijelo.

“Izvješten sam da je Benac svu raspoloživu dokumentaciju dostavio ili je u postupku dostave nadležnim institucijama, na čemu sam i osobno inzistirao. Uputio sam i internu reviziju u Odjel za gospodarenje imovinom, kako bi i ta razina napravila kontrolu postupaka u navedenim predmetima. Pročelnika ću suspendirati dok traju istražni postupci”, rekao je Obersnel.

Novi list je u zadnje vrijeme objavio niz tekstova s optužbama na račun Benca.  Primjerice, da je od dva milijuna kuna, koliko je Grad lani uložio u održavanje svojih poslovnih prostora, oko 400.000 kuna potrošeno samo za uređenje prostora bivše tržnice na Turniću, koji je zakupila tvrtka RIS-Računovodstvo i savjetovanje, koja je pak vlasnički i kroz upravljačke strukture povezana s Vincom, tvrtkom u Benčevom obiteljskom vlasništvu. Također je navedeno da će za potpuno preuređenih tristotinjak kvadrata novi stanari plaćati Rijeci mjesečni najam od samo 200 eura.

U drugom tekstu tvrdi se da je tijekom Benčeva mandata Hasan Hasani, direktor tvrtke Benčeve supruge, kupio gradski stan koji je njegova obitelj godinama koristila bespravno, a u trenutku kupoprodaje dugovala je Rijeci gotovo 30.000 kuna.

Danas Novi list navodi da je Benac platio 350.000 gradskih kuna tvrtki s kojom njegova obitelj poslovno surađuje, ali smatra da nije u sukobu interesa iako Agencija za poticanu stanogradnju pet godina bez javnog natječaja daje posao privatnoj tvrtki RIS, koja je osnivač tvrtke u vlasništvu njegove supruge.

Benac je Hini najavio da će zatražiti od gradonačelnika da ga suspendira s mjesta pročelnika Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom. “Zbog neviđenog višetjednog medijskog linča i poziva na smjenu zatražit ću od gradonačelnika da me suspendira s mjesta pročelnika dok se ne provedu odgovarajući postupci nadležnih tijela koja su ovlaštena utvrditi moju eventualnu moralnu, prekršajnu ili kaznenu odgovornost. U tu svrhu sam im dostavio ili ću tijekom sutrašnjeg dana dostaviti cjelokupnu dokumentaciju o svim mojim navodnim aferama”, kaže Benac.

“Nemam načina, prostora ni vremena da u nekoliko riječi pobijem sve lažne navode i konstrukcije kojima sam izložen. Tvrdim da svojim postupanjem nisam ni sebi niti drugima pribavio nikakvu imovinsku korist, nisam prekršio ni jedan zakon niti gradsku odluku. No, svjestan sam da sam postao teret normalnom funkcioniranju Gradske uprave pa očekujem da će gradonačelnik donijeti odluku o suspenziji. Uvjeren sam da će se u konačnici utvrditi da sam sve radio poštujući zakone i gradske odluke”, naveo je Benac.

Komentiraj