Nastojanja republikanaca u senatu SAD-a da se odbaci sporazum s Iranom u četvrtak su tijesnom većinom spriječili demokrati a predsjednik SAD-a Barack Obama je tako postigao svoju možda i najveću pobjedu u vanjskoj politici u šest godina mandata.

U senatu koji ima 100 članova protiv odluke o odbijanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu glasovalo je 40 demokrata i dvoje nezavisnih senatora, što je samo jedan glas više od najmanjeg broja glasova potrebnog da se spriječi usvajanje prijedloga.

  • Kongres SAD-a, po zakonu koji je Obama potpisao u svibnju, ima na raspolaganju rok od 60 dana, koji istječe 17. rujna, da usvoji odluku kojom odbacuje međunarodni sporazum.

 

“Ovo glasovanje je pobjeda za diplomaciju, za američku nacionalnu sigurnost i sigurnost svijeta”, ocijenio je Obama u izjavi nakon glasovanja koje je ocijenio “povijesnim korakom naprijed”.

Republikanci u senatu, međutim, ustrajavaju da borba nije gotova.

Mitch McConnell, čelnik republikanske većine u senatu, odmah je poduzeo korake kako bi to pitanje senat ponovno razmotrio u nadi da će neki senatori iz redova demokrata idućeg puta drugačije glasovati.

“Idućeg tjedna ćemo ponovno razmotriti to pitanje i vidjeti žele li možda neki ljudi promijeniti mišljenje”, rekao je u govoru ljutito se osvrćući na glasovanje.

Kongres SAD-a, po zakonu koji je Obama potpisao u svibnju, ima na raspolaganju rok od 60 dana, koji istječe 17. rujna, da usvoji odluku kojom odbacuje međunarodni sporazum.

Ako se takva odluka usvoji i preživi najavljeni Obamin veto, ona bi predsjedniku SAD-a onemogućila da ukine mnoge američke sankcije Iranu, što je ključni element sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Nema, međutim, naznaka da će neki od senatora promijeniti mišljenje a Harry Reid, vođa demokrata u senatu, jasno je odgovorio da je s “tim pitanjem gotovo”.

Prijedlog republikanaca je odbačen unatoč intenzivnoj kampanji za odbacivanje sporazuma na koju je utrošeno 40 milijuna dolara koje su većinom osigurale konzervativne proizraelske skupine.

Komentiraj