Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da su SAD spremne surađivati sa bilo kojom zemljom, uključujući Rusiju i Iran, kako bi se riješio sukob u Siriji, javljaju svjetski mediji. U govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, Obama je rekao kako će za okončanje dugotrajnog građanskog rata biti neophodan kompromis.

Ipak, naglasio je kako stvarnost zahtjeva promjenu na vrhu Sirije, Bashara al-Assada, prema Obaminim riječima, trebao bi zamijeniti netko uključeniji. Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin kasnije u ponedjeljak će održati vrlo rijetke zajdničke razgovore.

Obama je u svom govoru dodao kako države moraju poštivati međunarodni poredak te upozorio Rusiju da ne podupire sirijskog predsjednika. “Neke velike sile ponašaju se na način koji je suprotan međunarodnom pravu. Po toj bismo logici svi trebali poduprijeti Assada.

 

  • Na Skupštini u New Yorku naveliko bi se trebalo raspravljati o sirijskom sukobu, koji je odnio više od 200 tisuća živote, a milijune prisilio na bijeg iz zemlje.

 

U svom obraćanju, Obama je al-Assada nazvao ‘tiraninom’ koji baca bombe napravljene od bačava na djecu.

“Trajna stabilnost može se održati jedino kada sirijski narod postigne sporazum za život u miru. SAD su spremne surađivati sa bilo kojim narodom, uključujući Rusima i Irancima, kako bi se taj sukob riješio. Ali, moramo priznati kako se nakon toliko krvoprolića, stanje ne može vratiti u prijeratni status-quo”, poručio je Obama.

Na Skupštini će govoriti i ruski predsjednik Vladimir Putin, kao i iranski predsjednik Hasan Rohan i francuski Francois Hollande, čija je zemlja upravo počela provoditi prve zračne udare na ciljeve Islamske države na teritoriju Sirije.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je kako je pet zemalja ključno u pronalaženu političkog rješenja – Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Turska i Iran. Ali, ukoliko ne dođe do kompromisa, bilo bi ‘uzaludno’ očekivati promjene. Moskva je sugerirala da postoje planovi da se formira međunarodna kontakt skupina koja bi uključivala sve države koje je naveo Ki-Moon, zajedno s Egiptom.

Zapadni su lideri nedavno ublažili svoj stav prema sirijskom predsjedniku, priznajući kako bi možda mogao ostati na vlasti tijekom političke tranzicije. Purin, koji je snažno ojačao prisustvo ruskie vojske u Siriji, pozvao je na akciju protiv Islamske države i kazao kako su trupe sirijskog predsjednika ‘jedina legitimna konvencionalna vojska na tom poručju’. Dodao je kako Rusija neće sudjelovati u vojnim operacijama u Siriji.

Komentiraj