Američki predsjednik Barack Obama koji u četvrtak putuje u Afriku založio se za “novu dimenziju” odnosa između Sjedinjenih Država i afričkog kontinenta.

“Afrika je mjesto nevjerojatne dinamike gdje se nalaze neka tržišta koja najbrže rastu na cijelom svijetu, gdje se nalaze iznimni ljudi i gdje se može susresti posebna izdržljivost”, rekao je Obama primajući u Bijeloj kući diplomate, političke i ekonomske dužnosnike i nevladine organizacije iz Afrike.

Kao predsjednik trudim se da naši odnosi s Afrikom dosegnu “novu dimenziju”, dodao je navodeći porast američkog izvoza prema Africi, te pokretanje inicijativa za razvoj trgovine, poboljšanje zdravstva i sigurnosti prehrane.

Unatoč sukobima i siromaštvu, kada se gledaju ankete o tome koji su narodi najsretniji i najoptimističniji, stanovništvo Afrike uvijek je visoko rangirano, kazao je Obama.

Priznao je da je u odnosima SAD-a i afričkih zemalja nekad bilo nerazumijevanja i nepovjerenja. “Ali kada gledate sve studije afrički narod voli Sjedinjene Države i ono što one predstavljaju”.

Obama u četvrtak leti za Nairobi u Keniji, domovinu svog oca, kamo će prvi puta otići kao predsjednik SAD-a. Potom ide u Etiopiju kao prvi američki predsjednik u povijesti.

Glasnogovornik Bijele kuće pojasnio je u srijedu da američki predsjednik neće mijenjati program posjeta unatoč objavi pojedinosti puta u Keniju.

Kenijske zračne vlasti objavile su naime detaljnu satnicu Obamina posjeta. “Pojedinosti programa predsjednika koje su ključne za sigurnost su one koje nisu objavljene”, rekao je Josh Earnest novinarima.

Komentiraj