Američki predsjednik Barack Obama koji u četvrtak putuje u Afriku založio se za “novu dimenziju” odnosa između Sjedinjenih Država i afričkog kontinenta.

“Afrika je mjesto nevjerojatne dinamike gdje se nalaze neka tržišta koja najbrže rastu na cijelom svijetu, gdje se nalaze iznimni ljudi i gdje se može susresti posebna izdržljivost”, rekao je Obama primajući u Bijeloj kući diplomate, političke i ekonomske dužnosnike i nevladine organizacije iz Afrike.

Kao predsjednik trudim se da naši odnosi s Afrikom dosegnu “novu dimenziju”, dodao je navodeći porast američkog izvoza prema Africi, te pokretanje inicijativa za razvoj trgovine, poboljšanje zdravstva i sigurnosti prehrane.

Unatoč sukobima i siromaštvu, kada se gledaju ankete o tome koji su narodi najsretniji i najoptimističniji, stanovništvo Afrike uvijek je visoko rangirano, kazao je Obama.

Priznao je da je u odnosima SAD-a i afričkih zemalja nekad bilo nerazumijevanja i nepovjerenja. “Ali kada gledate sve studije afrički narod voli Sjedinjene Države i ono što one predstavljaju”.

Obama u četvrtak leti za Nairobi u Keniji, domovinu svog oca, kamo će prvi puta otići kao predsjednik SAD-a. Potom ide u Etiopiju kao prvi američki predsjednik u povijesti.

Glasnogovornik Bijele kuće pojasnio je u srijedu da američki predsjednik neće mijenjati program posjeta unatoč objavi pojedinosti puta u Keniju.

Kenijske zračne vlasti objavile su naime detaljnu satnicu Obamina posjeta. “Pojedinosti programa predsjednika koje su ključne za sigurnost su one koje nisu objavljene”, rekao je Josh Earnest novinarima.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.