Američki predsjednik Barack Obama rekao je u četvrtak da militanti IS-a neće biti eliminirani sve dok ne bude političkog rješenja u Siriji, za što će biti potrebno neko vrijeme.

Takvo rješenje neće biti moguće sve dok je Bašar al-Asad na vlasti, rekao je Obama koji prisustvuje godišnjem summitu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje u Manili, nakon razgovora s novim kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Trudeau je rekao Obami da će Kanada ostati snažan partner u međunarodnoj borbi protiv Islamske države ali da će se držati svojeg obećanja o povlačenju šest borbenih zrakoplova koji su sudjelovali u zračnim napadima na položaje IS-a u Iraku i Siriji.

“Kanada jest i ostat će snažan partner” u međunarodnoj koaliciji protiv džihadista IS-a, rekao je Trudeau nakon sastanka.

U skladu s obećanjem danim u predizbornoj kampanji, novi premijer  informirao je Obamu da će njegova vlada prestati sa zračnim udarima na IS u Siriji i Iraku.

Američki je predsjednik također rekao da bi se mogao zatvoriti zatvor Guantanamo na Kubi, ali priznao da će to vjerojatno izazvati snažan otpor u Kongresu. Obama je ustvrdio da je zatvor postao “instrument regrutiranja” skupina poput IS-a, koji je preuzeo odgovornost za prošlotjedne pariške napade.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.