Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u nedjelju navečer u Adis Abebu, drugu i posljednju postaju svoje afričke turneje nakon dvodnevnog posjeta Keniji.

Obamu, prvog američkog predsjednika koji posjećuje Etiopiju, u zračnoj luci u Adis Abebi dočekao je premijer Hailemariam Desalegn s kojim će američki predsjednik razgovarati u ponedjeljak a potom u utorak u sjedištu Afričke unije održati govor upućen cijelom kontinentu.

Etiopija, koja sa svojih 4.400 vojnika sudjeluje u snagama Afričke unije koje se bore protiv islamista al-Šababa u Somaliji saveznik je Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma na Rogu Afrike.

 

  • Međutim, ta zemlja, druga najnapučenija afrička zemlja nakon Nigerije, s 95 milijuna stanovnika, često se nalazi pod udarom kritika zbog kršenja ljudskih prava te gušenja slobode izražavanja novinara i političkih protivnika.

 

Kritičari režima očekuju da Obama stoga progovori o ljudskim pravima i o gušenju slobode medija i oporbe u Etiopiji u kojoj je prije dva mjeseca premijer sa svojom koalicijom osvojio 100 posto zastupničkih mjesta u parlamentu.

Obama će u utorak u Adis Abebi posjetiti sjedište Afričke unije i očekuje se da će iz dvorane Nelson Mandela održati govor posvećen cijelome kontinentu.

U trenutku kada Afriku potresaju brojne krize, od Burundija i Južnog Sudana, nevladine udruge i predstavnici civilnog društva očekuju da Obama pozove AU da se više angažira u poštivanju vlastite povelje o demokraciji, izborima i dobrom upravljanju.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.