Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u petak američke medije i američku publiku da ispitaju dugogodišnje nastupe u javnosti republikanskog kandidata Donalda Trumpa poručivši da se ne daju smesti aspektima “spektakla i cirkusa” u kampanji za predsjedničke izbore 2016.

Predsjednik Obama, demokrat, zadao je time neizravan udarac kičastoj i ratobornoj kampanji koju vodi republikanski kandidat Donald Trump te načinu na koji mediji pokrivaju njegovu kampanju.

“Za nas je važno da uzmemo zaozbiljno izjave koje je on davao u prošlosti”, kazao je Obama novinarima. “Želim samo naglasiti da se nalazimo u ozbiljnim vremenima i da je riječ o vrlo ozbiljnom poslu”, istaknuo je američki predsjednik.

Po njegovim riječima, Trump ima dugu povijest pojavljivanja u javnosti i trebalo bi ga pobliže istražiti, jednako kao i izjave i političke pozicije svih kandidata.

“Ako oni u međunarodnim pitanjima zauzimaju stajalište koje bi moglo zaprijetiti ratom ili potencijalno može unijeti preokret u naše odnose s drugim zemljama ili slomiti naš financijski sustav, o tome treba biti izviješteno”, kazao je Obama.

Trump se našao na udaru kritike i razljutio američke saveznike komentarima kako treba preispitati ulogu NATO-a i sugerirajući da treba razmotriti mogućnost da Japan i Južna Koreja dobiju nuklearno oružje kako bi se mogli obraniti. U inozemstvu smatraju da on zagovara izolacionističku politiku koja je u suprotnosti s postojećom ulogom SAD-a u svijetu.

Obama se založio za to da američki građani budu na odgovarajući način informirani oko stajališta kandidata koji se natječu za mjesto njegova nasljednika u Bijeloj kući, o tome u što vjeruju te oko njihova financiranja. “Ono što me brine je mjera u kojoj je u izvještavanju prisutan aspekt spektakla i cirkusa. Zbog toga što si takvo što ne smijemo dopustiti”, kazao je američki predsjednik.

Komentiraj

FOTO:EPA/Olivier Douliery
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.