Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u petak Rusiju da će njezini zračni udari u Siriji kojima želi poduprijeti sirijskog predsjednika Bašara al Asada samo učiniti da “zaglavi u močvari” iz koje će se teško izvući.

“Rusija i Iran svojim nastojanjem da podupru Asada samo će zaglaviti u močvari i to neće ići”, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Rusiju će zračni udari u Siriji samo oslabiti, smatra američki predsjednik.

On kaže da Rusija ne razlikuje Islamsku državu i umjerenu sunitsku oporbu, te stoga ruska politika tjera umjerenu oporbu u ilegalu dok istovremeno osnažuje Islamsku državu.

“Za Rusiju svi su oni teroristi”, rekao je, dodajući da je to “recept za katastrofu”.

 

 

  • Ruski zračni udari “protiv umjerene oporbe bit će kontraproduktivni”, kaže Obama te dodaje da je moguće pronaći s Moskvom političko rješenje samo ako Rusija prizna da Asad treba otići.

 

Rusija je u petak treći uzastopni dan bombardirala ciljeve u Siriji ali uglavnom gađajući područja koja nisu pod kontrolom Islamske države za koju Moskva kaže da joj je cilj.

SAD su čvrste u svom stajalištu da je problem u Siriji Asad, kaže Obama. “Problem je Asad i njegovo nasilje nad sirijskim narodom, to se mora prekinuti”, kaže američki predsjednik.

Naglasio je također da ne želi pretvoriti sirijski građanski rat u “posredni rat” između SAD-a i Rusije. “To nije nekakvo natjecanje supersila”, rekao je.

Obama je kazao da ne dvoji o humanitarnoj katastrofi u Siriji ali da je iz ranijih ratova naučio da vojni angažman SAD-a, kakav mu god opseg bio, neće riješiti političke probleme u nekoj zemlji.

Komentiraj

FOTO:EPA/JIM LO SCALZO
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.