EPA/OLIVIER DOULIERY

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je u ponedjeljak “iznimne veze” Sjedinjenih Država i Izraela, primajući u Bijeloj kući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, što je njihov prvi susret od listopada prošle godine.

U kratkim izjavama prije početka susreta Netanyahu je naglasio važnost odnosa između dvije zemlje, dajući također potporu rješenju “dvije države”, palestinske i izraelske.

  • Naglasio je da Izrael nije odustao od mira s Palestincima, unatoč nasilju posljednjih tjedana.  “Nismo odustali od naših nada u mir”, kazao je na početku razgovora.

Obama ja rekao da će se razgovarati o tome kako smanjiti napetosti između Izraela i Palestinaca, ali i kako provesti nuklearni sporazum s Iranom kojemu se Izrael protivi.

“Nije tajna da se premijer i ja ne slažemo oko toga pitanja, ali se slažemo o potrebi da se osigura da Iran nema nuklearno oružje”.

Netahyahu je naglasio kako je bitno da SAD nastavi s vojnom pomoći Izraelu kako bi se on mogao braniti od “svake prijetnje”.

Komentiraj

FOTO:EPA/OLIVIER DOULIERY
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.