Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je pozdravio “povijesni dan”  kada su uklonjene sve prepreke za stupanje na snagu sporazuma o klimatskim promjenama.

Pariški sporazum o klimatskim promjenama će stupiti na snagu za 30 dana, nakon što je prijeđen prag od 55 zemalja koje su ratificirale tekst, a koje predstavljaju 55 posto emisija plina s učinkom staklenika.

Dosad su 72 zemlje, koje predstavljaju 56,7 posto emisija, ratificirale pariški sporazum, koji će stupiti na snagu za 30 dana, objavila je nova glavna tajnica Konvencije o klimi Patricia Espinosa.

Obama je stoga srijedu nazvao “povijesnim danom u borbi da sačuvamo našu planetu za buduće naraštaje”. “Ako ispunimo obveze koje sadrži pariški sporazum, povijest bi to mogla prosuditi kao točku preokreta za našu planetu”, izjavio je američki predsjednik novinarima u Bijeloj kući.

Sporazum traži od svih zemalja da osmisle planove koji će omogućiti da se povećanje temperature obuzda na ispod dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Ministri okoliša zemalja članica EU-a prošlog su tjedna usuglasili da EU kolektivno ratificira Pariški sporazum, umjesto da ga ratificira svaka zemlja članica ponaosob.

Komentiraj