Pet godina nakon američkog napada u kojem je ubijen Osama bin Laden, predsjednik Barack Obama izrazio je nadu da je u tim posljednjim trenucima utemeljitelj Al Kaide shvatio da Amerikanci nisu zaboravili 11. rujna, a odluku o napadu nazvao je reprezentativnom za predsjednički mandat.

Bin Ladena ubili su noću s 1. na 2. svibnja 2011., pripadnici američkih specijalnih snaga, elitni “mornarički tuljani” u jurišu na njegovo skrovište u Abotabadu, zabačenom gradu u Pakistana.

“Nadam se da je u tom trenutku shvatio da Amerikanci nisu zaboravili nekih 3000 ljudi koje je ubio u rujnu 2011., u Sjedinjenim Državama”, rekao je američki predsjednik u razgovoru za CNN objavljenom u ponedjeljak.

O svojoj odluci da naredi napad specijalnih snaga Obama je rekao da je “bila reprezentativna predsjednička odluka”.

“Uvijek radite s vjerojatnošću, donosite odluke koje se ne temelje na 100 posto sigurnim podacima, ali se temelje na najboljim podacima kojima raspolažete”, rekao je Obama.

Jedna fotografija iz tog doba postala je slavna:  fotografija iz Bijele kuće snimljena u trenutku kada su američki čelnici saznali da je vođa Al-Kaide ubijen. Na njoj se vidi predsjednik Barack Obama kako sjedi lijevo od konferencijskog stola u “situacijskoj sobi” i netremice gleda u monitor s izravnim prijenosom akcije. Državna tajnica Hillary Clinton rukom je pokrila usta, vidljivo šokirana, a jedan američki general, pogleda uperenog u scenu na monitoru, izgleda odlučan i zadovoljan.

“Ušli smo u dvoranu kada su se helikopteri spuštali”, ispričao je Obama  za CNN. “Mogli smo vidjeti kako se jedan oštetio pri slijetanju. Dobra je vijest da se nije srušio i da su se naši momci uspjeli izvući. Loša je što se helikopter oštetio”, rekao je Obama.

Aktualni američki predsjednik koji će Bijelu kuću napustiti u siječnju 2017., u više je navrata istaknuo da je smrt Bin Ladena bio “najvažniji dan” njegova predsjedništva.

Komentiraj

FOTO:EPA/OLIVIER DOULIERY/POOL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.