Američki predsjednik Barack Obama u petak je odbacio projekt naftovoda Keystone XL iz Kanade što su borci za zaštitu okoliša pozdravili, a republikanci nazvali odlukom koja će naštetiti gospodarstvu Sjedinjenih Država.

“Naftovod ne bi donio znatan dugoročan doprinos našem gospodarstvu”, rekao je Obama na konferenciji za novinare.

Keystone XL ne bi vozačima snizio cijene goriva, a isporuka “prljavije” sirove nafte iz Kanade ne bi poboljšala američku energetsku sigurnost, rekao je Obama.

Crveno svjetlo projektu TransCanada Corp kojim bi se na dan isporučivalo 800.000 barela nafte udarac je za kanadsku pokrajinu Albertu, ali SAD-u osigurava snažniju poziciju uoči pregovora o klimatskim promjenama u Parizu 30. studenoga.

Ako bismo odobrili projekt Keystone to bi “znatno umanjilo našu sposobnost da predvodimo svijet u borbi protiv klimatskih promjena”, rekao je američki državni tajnik John Kerry prije nego je Obama donio konačnu odluku.

  • Naftovodom Keystone XL trebala bi se isporučivati sirova nafte iz Alberte i Sjeverne Dakote do rafinerije u Illinoisu te konačno do obale Meksičkog zaljeva.

Protiv projekta lobirali su zeleni pokreti koji su pozdravili Obaminu odluku.

“To je velika pobjeda”, rekao je Bill McKibben, jedan od utemeljitelja skupine za zaštitu okoliša 350.org i ocijenio da će taj “važan presedan utjecati na cijelu naftnu industriju “.

Suprotno je mišljenje republikanaca koji se nadaju dobiti status kandidata za Bijelu kuću.

Guverner Floride Jeb Bush napisao je na Twitteru da je odbacivanje naftovoda Keystone XL politički motivirano i “napad je na američko gospodarstvo i radna mjesta”.

Senator Marco Rubio obećao je da će on, ako postane predsjednik SAD-a, odobriti projekt i stati na kraj nazadnjačkoj energetskoj politici predsjednika Obame.

Guverner Louisinae Bobby Jindal, koji se također nada nominaciji za utrku na predsjedničkim izborima, optužio je Obamu da popušta “radikalnim borcima za zaštitu okoliša”.

Komentiraj