Američki predsjednik Barack Obama rekao je u petak kako se zalaže za smanjivanje nuklearnog arsenala Sjedinjenih Država ocijenivši također da nuklearna prijetnja u svijetu i dalje postoji te da treba učiniti sve kako bi se ona smanjila.

Na konferenciji za novinare po završetku summita o nuklearnoj sigurnosti održanog u Washingtonu, na kojem je bilo više od 50 svjetskih čelnika, Obama je kazao da je od sporazuma START II zaključenog s Rusijom smanjen broj aktivnog nuklearnog oružja. “Moja je želja nadalje smanjiti naš nuklearni arsenal”, rekao je, dodajući ipak da mora i dalje “funkcionirati naša mogućnost nuklearnog odvraćanja”.

“Dok smanjujemo broj nuklearnog oružja u našem vlasništvu, želim biti siguran da istovremeno čuvamo neke odgovornosti”, rekao je Obama koji je zamjerio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je bojkotirao summit, da “jača vojsku u Rusiji nauštrb ekonomskog razvoja” što je usporilo napredak sljedeće faze smanjivanja nuklearnog oružja. Od njegovog dolaska na vlast, kako je rekao američki predsjednik, “nismo utvrdili napredak kojem sam se nadao”.

Na svom četvrtom i posljednjem summitu posvećenom sprječavanju nuklearnog terorizma, za kojeg se strahovalo da neće uroditi nikakvim značajnim odlukama zbog bojkota ruskog predsjednika, Obama je naglasio da su se svjetski čelnici dogovorili da nuklearni materijal mora biti osiguran.

“Još uvijek postoji velika količina nuklearnog i radioaktivnog materijala širom svijeta koji mora biti osiguran. Globalna skladišta plutonija rastu. Nuklearni arsenali šire se u nekim zemljama uz sve veći broj malog taktičkog nuklearnog oružja kojem prijeti veliki rizik krađe”, rekao je novinarima. Rekao je da u svijetu postoji oko 2.000 tona uskladištenog radioaktivnog materijala i da dio te količine nije osiguran na pravi način.

“Nema sumnje da će luđaci, ako se ikada domognu nuklearne bombe ili nuklearnog materijala, pokušati njime ubiti što je više ljudi moguće”, rekao je Obama. “To bi promijenilo naš svijet”.

Pritom je izdvojio al Kaidu i Islamsku državu, rekavši da se međunarodna zajednica ne smije opustiti. Naglasio je da se dosad nijedna skupina nije uspjela domoći nuklearnog materijala ali da ga al Kaida dugo želi, a da postoje sumnje i da bi IS mogao za cilj uzeti nuklearna postrojenja, ukrasti materijal i razviti radioaktivne prljave bombe.

Na summitu je usvojena deklaracija o borbi protiv širenja nuklearnog oružja i materijala u kojoj se kaže da se mora više učiniti kako bi se nedržavne čimbenike onemogućiilo da se domognu  nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala. Prijetnja nuklearnog terorizma ostaje i dalje veliki izazov za međunarodnu sigurnost, a prijetnja neprekidno raste, kaže se u deklaraciji.

Obama je na press konferenciji opravdao i zračne udare na ekstremističke mreže, često pomoću dronova, u zemljama poput Pakistana, Jemena, Somalije i nedavno Libije.

Priznao je i kako nema sumnje da su civili ubijeni u nekim američkim napadima dronovima na terorističke ciljeve, ali je rekao da SAD danas ima dobre metode kako bi se izbjegle nevine žrtve. Međutim, kritike u prošlosti bile su legitimne  jer nema sumnje da su ubijeni civili. “Posljednjih godina radili smo kako bismo izbjegli da se događa takav tip tragedija”, rekao je.

Na konferenciji za novinare Obama se također osvrnuo na Tursku, rekavši da je zabrinut zbog trendova protiv slobode tiska te je zatražio od turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da ne nastavlja sa strategijom represije. “Smatram da bi način na koji pristupaju medijima mogao Tursku odvesti na put koji je vrlo zabrinjavajući”, rekao je.

Obama je komentirao i izjavu vodećeg republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da bi Južna Koreja i Japan trebali nabaviti nuklearno oružje, rekavši da ona pokazuje kako Trump nije dobro informiran o međunarodnim odnosima. Dodao je da takve izjave govore da osoba koja ih iznosi ne zna mnogo o vanjskoj politici, nuklearnoj politici, Korejskom poluotoku ili svijetu općenito.

Obama je održao prvi summit o nuklearnoj sigurnosti prije gotovo 6 godina, nakon govora u Pragu 2009. u kojem je postavio cilj – svijet bez nuklearnog oružja. Hoće li Obamin nasljednik u Bijeloj kući koji će se birati krajem ove godina to ostaviti kao svoj visoki prioritet zasad nije sigurno.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.