Američki predsjednik Barack Obama nominirao je Erica Fanninga za novog ministra za kopnene snage, objavila je Bijela kuća u petak otvarajući put za prvu otvoreno gej osobu na tako visokoj dužnosti u Pentagonu.

Fanning trenutno obavlja dužnost podtajnika za vojsku a ranije je bio podtajnik u zrakoplovstvu te predstojnik ureda američkog ministra obrane Asha Cartera.

Njegovo imenovanje mora odobriti američki Senat.

Aktivisti ocjenjuju da je nominiranje osobe koja ne skriva svoju istospolnu orijentaciju značajan napredak u zaštiti prava LGBT zajednice koja služi u najmoćnijoj vojsci na svijetu.

2011. donesena je odluka da se ukine dotadašnja dugogodišnja politika “ne pitaj, ne govori” koja je omogućavala homoseksualnim osobama služenje u vojsci pod uvjetom da ne otkriju spolnu orijentaciju.

Komentiraj

FOTO:getty images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.