– Američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping razgovarali su u petak o međunarodnom odgovoru na sjevernokorejski nuklearni test izvršen prošlog mjeseca.

Oni su se složili da je ta nuklearna proba predstavljala kršenje više rezolucija UN-ovog Vijeća sigurnosti i da je ona “još jedan provokativni i destabilizirajući čin”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest u priopćenju.

Obama i Xi su u telefonskom razgovoru istaknuli “važnost jakog i jedinstvenog međunarodnog odgovora” na taj nuklearni test, uključujući i putem novih rezolucija Vijeća sigurnosti.

SAD traže od Pekinga da učini više kako bi stavio pritisak na izolirani sjevernokorejski režim.

Sjeverna Koreja tvrdi da se 6. siječnja radilo o eksploziciji hidrogenske bombe, ali zapadni stručnjaci slažu se da postoje dokazi da se radilo o normalnoj atomskoj bombi.

Pjongjang je također najavio da bi između 8. veljače i 25. veljače trebao lansirati raketu koja bi nosila satelit za nadzor Zemlje, što međunarodna zajednica smatra još jednom provokacijom.

Satelitske snimke snimljene ovaj tjedan pokazuju značajnu aktivnost oko lansirnih rampi i skladišta goriva kod Sohae.

Sjeverna Koreja insistira da njezin svemirski program ima isključivo znanstvene svrhe, ali SAD i njihovi saveznici smatraju da je cilj lansiranja proba projektila koji može stići do američkog kopna.

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.