Američki predsjednik Barack Obama dočekao je u petak u Bijeloj kući kineskog predsjednika Xi Jinpinga s vojnim počastima i pohvalio suradnju dviju zemalja poručivši da će se otvoreno razgovarati o razlikama.

“Vjerujemo da su nacije uspješnije i da svijet više napreduje kad se naše tvrtke ravnopravno natječu, kad se razmirice rješavaju mirno i kad se poštuju univerzalna ljudska prava svih naroda”, kazao je Obama.

Obama i Xi u četvrtak su navečer započeli razgovore na privatnoj večeri na početku državničkog posjeta kineskog predsjednika kojim će dominirati pitanja poput sigurnosti na internetu, kineske ekonomije i klimatskih promjena.

SAD i Kina u petak će objaviti detalje o tome kako namjeravaju postići ciljeve postavljene prošle godine za ograničavanje emisije ugljičnog dioksida uključujući objavu poticajnih mjera za brže smanjivanje emisije štetnih plinova za kineske tvrtke i koraka za prioritetno korištenje zelene energije.

 

  • Kina će objaviti i svoj financijski doprinos za pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena, kazali su američki dužnosnici. Cilj je stvoriti novi zamah uoči međunarodnih pregovora o klimi u Parizu u prosincu.

 

Xi se prije dolaska u Washington u Seattleu susreo s čelnim ljudima američke tehnološke industrije i u utorak je branio pravo Kine da nametne vlastitu regulativu na internetu.

Prema pisanju medija, SAD i Kina pregovaraju o sporazumu o kontroli internetskih napada.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest nije u četvrtak želio odgovarati na pitanja o takvom sporazumu, ali je rekao da je SAD jasno poručio Kinezima, i javnim i privatnim kanalima, da će pitanja oko američke sigurnosti na internetu i kineskog ponašanja u virtualnom prostoru biti istaknuta na dnevnom redu.

Komentiraj

FOTO: EPA/CHRIS KLEPONIS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.