Potpredsjednik crnogorske vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić napustit će tu dužnost do kraja ovog mjeseca, prenijela je u četvrtak podgorička “Pobjeda” dodajući da je o toj svojoj odluci već izvijestio premijera Mila Đukanovića.

 O razlozima Igora Lukšića da napusti Đukanovićevu vladu, u podgoričkim medijima se dosta nagađa.

U političkim krugovima spekulira se da Lukšić odlazi zbog prelaska na neku međunarodnu funkciju, a među njima najatraktivnija je kandidatura za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda(UN), gdje bi imao, kako se pretpostavlja, potporu mnogih zemalja jugoistočne Europe. Također se spominju i funkcije u Svjetskoj banci i u razvojnom programu koji je predviđen za bivše europske premijere. Ta nagađanja  Lukšić do sada nije demantirao ni potvrdio.

Napuštanje dužnosti u izvršnoj vlasti Lukšić je indirektno najavio još u intervjuu podgoričkoj agenciji MINA početkom godine, kada je kazao da se neće kandidirati na stranačke dužnosti bez obzira što je u tom razdoblju obavljao dužnost potpredsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS). “
“Pobjeda” piše da, po njenim izvorima, razloge treba tražiti u Lukšićevoj rezignaciji i tihom nezadovoljstvu nakon što je Đukanović preuzeo kormilo vlade, a po drugim, vrh DPS-a nije blagonaklono gledao na Lukšićevo koketiranje s Đukanovićevim suparnicima iz oporbenih stranaka i medija čiji vlasnici, kako se navodi, imaju otvorene ambicije i vukli su poteze s ciljem da iz drugog plana kreiraju crnogorsku političku scenu.

Tako je Lukšić u jednoj TV emisiji izjavio kako nema ništa protiv formiranja tehničke vlade koja bi pripremila skore parlamentarne izbore u Crnoj Gori, što je i temeljni zahjev oporbe i najnovijih prosvjeda.
Lukšić će ostati upamćen kao šef diplomacije za čijeg je mandata Crna Gora ostvarila jedan od svojih najvećih strateških državnih ciljeva – pozivnicu za članstvo u NATO te da je u tom razdoblju otvorila i veliki broj poglavlja s EU.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.