Većina stručnjaka o buduća tri prva poteza Tihomira Oreškovića kažu kako je još uvijek prerano za davanje komentara i da sve dok se ne vide konkretni prijedlozi te modeli provedbe, nije moguće donijeti ocjenu hoće li ti potezi biti od koristi za hrvatske građane, rekli su ugledni poduzetnici, ekonomisti i analitičari za portal Jutarnji.

Orešković smatra kako je potrebna reforma javne uprave – županija, gradova i općina, zatim reforma javnog zdravstva te brojnih vladinih agencija, odnosno, birokratskog aparata.

Ekonomist Velimir Šonje, uz to kako je prerano za komentar, kaže da je za analizu svakog Oreškovićeva poteza potrebno najprije vidjeti konkretne mjere koje će predložiti te veličinu i strukturu državnog proračuna. Bivši ministar zdravlja Siniša Varga rekao je da je reforma zdravstvenog sustava u tijeku te u tom pogledu Orešković samo nastavlja posao koji je započela SDP-ova Vlada.

 “To su reformski paketi za koje Europska komisija očekuje da budu provedeni kao sastavni dio plana suzbijanja proračunskog deficita i smanjenja javnog duga. Nova Vlada teško da će moći raditi drukčije reforme od onih koje smo započeli. Tihomir Orešković kao tehnomenadžer dobro to zna i njegovi su izbori samo hoće li nastaviti provoditi te reforme ili ih – ubrzati. Govorilo se i o privatizaciji HZZO-a, no netko tko je iz Kanade teško će to podržati”, naveo je Varga.

Predsjednik Uprave Orbica Branko Roglić, inače poznat i kao jedan od najvećih financijera platforme Most, kaže da su tri najavljene reforme nešto o čemu on govori već godinama.

“Treba balansirati potrošnju i prihode. Ako se to ne dovede u red, sve je uzalud. Čovjek poput Oreškovića koji je menadžer dobro zna da je sustav neodrživ ako su rashodi veći od prihoda. Nama je potreban gospodarski rast na razini većoj od tri posto godišnje jer sve manje od toga znači da samo plaćamo kamate, a ne vraćamo dug. Alternativa je stečaj, a mi smo sve bliže grčkom scenariju”, upozorava Roglić.

“Orešković će morati u prvih pet dana svoje Vlade odrediti svoje prioritete. Dobar je potez što je za početak odabrao tri reforme jer nije moguće sve raditi odjednom” zaključio je Roglić.

Komentiraj