Hrvatski ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je u četvrtak i petak u Amsterdamu na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja članica Europske unije na kojem se razgovaralo o jačanju obrambenih sposobnosti i suradnje u području obrane.

 “U prvom redu raspravljali smo o strateškim dokumentima koje Europska unija treba donijeti, a to je europski obrambeni akcijski plan jer treba unaprijediti europsku obrambenu i globalnu strategiju”, rekao je Buljević nakon sastanka.
  “Mislim da je jako bitno da Hrvatska sudjeluje na ovakvim sastancima jer se ovdje dugoročno određuje stabilnost i sigurnost i u krajnjem slučaju projekti formiranja sigurnosnog mozaika Europe i svijeta. Jako mi je drago zbog toga i mislim da smo imali vrlo uspješan sastanak”, rekao je.
Buljević je govoreći na sastanku podržao Europski obrambeni akcijski plan koji bi trebao dovesti do jačanja europske obrambene industrije. Pritom je naglasio kako je u okviru potrebe jačanja strateške autonomije Europske unije, poseban fokus potrebno dati i održavanju nacionalnih autonomija glede izgradnje obrambenih sposobnosti, a posebice u kontekstu značajnijeg odmaka od opreme istočnog/sovjetskog porijekla.
 U tom kontekstu, također je naglasio važnost transatlantske veze koja je ključna za europsku sigurnosnu arhitekturu te predstavlja dodatnu vrijednost za jačanje europske otpornosti na trenutne i buduće prijetnje i izazove. Ukazao je i na potrebu uvezivanja Europskog obrambenog plana s novom Globalnom strategijom za vanjsku i sigurnosnu politiku, te izrazio podršku većem uključivanju manjih i srednjih poduzeća, osobito iz manjih država članica, u jedinstveno europsko obrambeno tržište.
Na sastanku je bilo riječi i o operacijama i misijama EU-a u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, a u nekim od njih sudjeluje i Hrvatska, poput operacije ATALANTA na Rogu Afrike.
 U petak je održan i zajednički sastanak ministara obrane i ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, a na tom sastanku bio je nazočan i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.
  Na zajedničkom sastanku ministara obrane i šefova diplomacija raspravljalo se o izradi Europske globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu politiku (EUGS). Tijekom ove sjednice ministri su razmijenili mišljenja o ključnim strateškim pitanjima vezanim za budućnost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike te Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, te o glavnim ciljevima i budućoj ulozi Europske unije u svijetu.
Ministar Buljević imao je  i nekoliko bilateralnih susreta. Sastao se s ministrima obrane Austrije i Poljske, Hansom Peterom Doskozilom i Antoniem Macierewiczem te ministricama obrane Njemačke i Slovenije, Ursulom von der Leyen i Andrejom Katič, s kojima je razgovarao o aktualnim sigurnosnim izazovima.

Komentiraj