Teroristi Islamske države navodno planiraju koristiti dronove kako bi negdje u Europi ispustili takozvanu “prljavu bombu”, upozorio je britanski premijer David Cameron, prenosi Daily Telegraph.

To brine nekoliko svjetskih vođa, koji strahuju kako bi džihadisti mogli kupiti bespilotne letjelice i iskoristiti ih za zaprašivanje radioaktivnim materijalom europskih gradova, čime bi ubili na tisuće ljudi.

Gore navedeno jedan je od razloga što već dva dana u Washingtonu svjetski čelnici na nuklearnom summitu raspravljaju kako spriječiti nuklearni terorizam, a sudjeluju u ratnim igrama da bi se vidjelo kako odgovoriti na ovu zastrašujuću prijetnju, piše portal Index.

U jedan od mogućih scenarija ubraja se i krađa radioaktivnog materijala iz medicinske ustanove i prodaja na “dark webu”.

Vjeruje se kako Islamska država posjeduje osiromašeni uran sa sveučilišta u Mosulu u Iraku, nakon što su prije dvije godine zauzeli taj grad. Europa je u panici nakon što su džihadisti navodno pokušali upasti u dvije nuklearne elektrane u Belgiji.

David Cameron je novinarima priznao kako postoji realan strah od nuklearnog napada terorista.

“Inače se na ovakvim summitima nalazimo nakon što se loše stvari već dogode. Ovoga puta odlučili smo organizirati summit kako bismo spriječili takve stvari”, rekao je David Cameron, prenosi Daily Telegraph.

Također je dodao kako će Velika Britanija zaposliti još tisuću naoružanih policajaca te specijalaca antiterorističkih jedinica izvan Londona, kako bi spriječili moguće napade. Michael Fallon, britanski ministar obrane, najavio je ulaganje od 40 milijuna funti u novi sigurnosni cyber centar kako bi Velika Britanija bila dodatno zaštićena od potencijalnih napada.

Komentiraj