Američki republikanski kandidat Donald Trump kaže da se želi susresti sa sjevernokorejskim vođom kako bi s njim razgovarao o nuklearnom programu.

“Razgovarao bih s njim, nemam problema s tim da s njim razgovaram”, rekao je Trump o Kim Jong-unu.

Takav bi sastanak bio prilični zaokret u američkoj politici prema tom izoliranom režimu. Njegova želja da izravno komunicira s Kimom u suprotnosti je s politikom predsjednika Baracka Obame koji se oslanja na razgovore puno nižih dužnosnika.

Kandidatkinja za demokratsku nominaciju Hillary Clinton kazala je da Trump ima “bizarnu fascinaciju stranim moćnicima”. U njezinu priopćenju kaže se da Trumpova vanjska politika nema “nikakvog smisla”.

Trump je rekao i da bi izvršio pritisak na Kinu kako bi pomogla da se pronađe rješenje oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Trump je komentare o Sjevernoj Koreji iznio u velikom intervjuu Reutersu, a u njemu je izrazio i protivljenje vojnim akcijama ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini.

Putin je osoba za koju je Trump ranije izrazio veliko poštovanje.

U intervjuu je Trump također pozvao na ponovne pregovore o sporazumu o klimi iz Pariza, kojim se više od 170 zemalja obvezalo smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Kako je rekao, nije veliki zagovaratelj tog sporazuma, i kaže da bi o njemu želio ponovno pregovarati jer sporazum tretira SAD nepošteno.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.