Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un pohvalio se “povijesnim” napretkom svoje zemlje u nuklearnom i balističkom programu nakon uspješnog ispitivanja raketnog motora na čvrsto gorivo, prenose u četvrtak sjevernokorejska glasila.

Rakete kojima raspolaže Sjeverna Koreja uglavnom pogone tekuća goriva.

Čvrsta pogonska goriva imaju stanovite prednosti, osobito što se tiče pokretljivosti rakete, koje se vrijeme paljenja znatno skraćuje.

Vijest dolazi u času kada je južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye naredila svojoj vojsci da poveća stupanj pripravnosti zbog brojnih sjevernokorejskih prijetnja nuklearnim i konvencionalnim udarima.

Ispitivanje raketnog motora na čvrsto gorivo osobno je pratio Kim koji ga je ocijenio velikim uspjehom za sjevernokorejske raketne sustave koji će “u srce naših neprijatelja unijeti veliki užas i strah”, objavila je službena novinska agencija KCNA.

Stručnjaci misle da je Sjever i ranije koristio čvrsto gorivo u svojim raketama kratkog dometa, ali ne i u raketama srednjeg i dugog dometa.

“Ovo je povijesni i nezaboravan dan”, rekao je vođa najkrućeg režima u svijetu.

Napetost na Korejskom poluotoku porasla je nakon četvrtog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje početkom siječnja, lansiranja rakete u veljači za koje se smatra da je prikriveno ispitivanje rakete dugog dometa i zajedničkih vojnih vježbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje koje još traju.

Komentiraj

FOTO:GettyImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.