Sjedinjene Države i Kina dogovorili su nametanje novih sankcija UN-a Sjevernoj Koreji zbog nuklearnog pokusa koji je provela u rujnu, ali Rusija zadržava glasovanje o nacrtu rezolucije, rekao je u srijedu visoki diplomat Vijeća sigurnosti UN-a.

Diplomat, koji je želio ostati anoniman, vjeruje da Kina može uvjeriti Rusiju da pristane na nove sankcije i da bi Vijeće sigurnosti moglo glasovati o nacrtu rezolucije najranije idući tjedan.

Otkako je Sjeverna Koreja provela svoj peti i najveći nuklearni pokus 9. rujna, Sjedinjene Države i Kina, bliska saveznica Sjeverne Koreje, pregovaraju o novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se kaznio Pjongjang.

Nacrt teksta je nedavno predan preostalim trima članicama Vijeća s pravom veta – Velikoj Britaniji, Francuskoj i Rusiji.

“Pet stalnih članica je sve bliže dogovoru o nacrtu rezolucije”, kazao je diplomat.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.