Martin Novoselac, Tomislav Butina i Paolo Macahado jedini su igrači koji su tijekom karijere nosili dres Dinama i Olympiacosa, dok su Marton Bukovi i Stjepan Bobek vodili oba kluba.

Nogometaši Dinama kroz povijest su češće nosili dres Panathinaikosa, njih devetorica, dok su samo trojica igrala i u Olympiacosu. Bili su to Martin Novoselac, Tomislav Butina i sadašnji član ‘modre’ svlačionice Paolo Macahado.

Novoselac je dres kluba iz Maksimirske 128 nosio od 1977. do 1979. Odigrao je 37 službenih utakmica, a krajem 1979. godine odlazi u grčki Olympiacos gdje je osvojio tri naslova prvaka zaredom te jedan kup. U Pireju ga smatraju jednom od najboljih petica koja je igrala u crveno-bijelom dresu, a ukupno je sakupio 104 nastupa u najtrofejnijem grčkom klubu. Nakon završetka karijere posvetio se trenerskom pozivu, a vodio je mlade reprezentacije Hrvatske. Punih 25 godina je radio u savez, a trenutačno obavlja posao glavnog instruktora. Sa zadnjim danom 2015. odlazi u mirovinu.

Butina je legendarni Dinamov vratar. U klub je stigao kao pionir iz Velike Gorce. Dugo je čekao priliku kao zamjena Draženu Ladiću, a konačno ju je dočekao u sezoni 2000/01. kada je postao prvi vratar. Godine 2003. odlazi u Club Brugge, a tri godine kasnije u Olympiacos. U Maksimir se vratio 2008. godine, a u ljeto 2010. godine odlazi u mirovinu kao jedan od najtrofejnijih Dinamovih igrača (13 trofeja). U Pireju je proveo dvije godine (2006-08), ali se nije previše naigrao. Branio je u samo dvije ligaške utakmice.

  • Treći igrač koji je igrao za Olympiacos je Paulo Ricardo Ribeiro de Jesus Machado ili kraće Paolo Machado. Portugalski veznjak je u Dinamo stigao prošlog ljeta upravo iz pirejskog kluba. U Olympiakosu je proveo dvije sezone (2012/13. i 2013/14.) te odigrao 67 utakmica uz šest postignutih golova. U dresu Olympiacosa je osvojio dva naslova prvaka i grčki kup.

Važan trag u Olympiakosovoj povijesti ostavio je i Marton Bukovi, mađarski stručnjak koji je u dva navrata vodio i Dinamo. Od 1935. do 1945. je vodio Građanski, a potom do 1947. Dinamo. U Zagreb se vratio nakon 13 godina, ali se zadržao kratko i otišao u Mađarsku, pa u Grčku. U Zagrebu je ukupno proveo 4,277 dana i osvojio devet trofeja. Najbolje uspjehe izvan Zagreba imao je upravo u Olympiacosu s kojim je bio prvak dvaput  (1966, 1967).

Dvije godine nakon što je Bukovi napustio klub, na klupu Olympiakosa je sjeo Stjepan Bobek, bivši igrač Građanskog (1944-1945.) i trener Dinama (1972.).  Bobek nije imao većih uspjeha na klupi pirejskog kluba.

Za Dinamo i Panathinaikos igrali su Velimir Zajec, Goran Vlaović, Igor Bišćan, Silvio Marić, Gordon Schildenfeld, Danijel Pranjić i Daniel Šarić, Rumunj Dumitru Mitu, te Grk Dimitris Papadopoulos.

Komentiraj

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.