Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon osudio je u srijedu izraelsku odluku o izgradnji novih 300 stanova na Zapadnoj Obali i 500 u istočnom Jeruzalemu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je u srijedu početak gradnje 300 stanova na okupiranoj Zapadnoj Obali. Tu su odluku Palestinci nazvali ratnim zločinom, a osudili su je i Europska unija i UN.

 

  • Oko 400.000 izraelskih doseljenika trenutačno živi na Zapadnoj Obali

 

Netanyahu je najavio planiranje izgradnje više od 500 stanova u istočnom Jeruzalemu, u palestinskom dijelu grada koji je Izrael okupirao i pripojio.

Ban je u priopćenju podsjetio da su prema međunarodnom pravu ta naselja ilegalna i zapreka miru.

“Te su odluke protivne najavi izraelske vlade da će tražiti rješenje dviju država, Izraela i Palestine”, dodaje se u Banovu priopćenju.

Naseljavanje, koje je glavni kamen spoticanja u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima, koji su na mrtvoj točci godinu dana, podrazumijeva izgradnju civilnih stanova na teritorijima koje je Izrael okupirao i pripojio od 1967.

Oko 400.000 izraelskih doseljenika trenutačno živi na Zapadnoj Obali te oko 200.000 Izraelaca žive u raznim četvrtima istočnog Jeruzalema. Deset godina nakon jednostranog povlačenja Izraela iz Pojasa Gaze, većina Izraelaca sklona je nastavku naseljavanja u Gazi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.