Mađarska  je u ponedjeljak usvojila zakon koji policiji dozvoljava da imigrante uhvaćene unutar osam kilometara od svoje južne granice pošalje natrag na srbijansku stranu granice, izazvavši kritike UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR).

Zbog bodljikave žice podignute uzduž mađarske južne granice sa Srbijom i Hrvatskom drastično je smanjen priljev migranata.

No, još uvijek manji broj migranata stiže na mađarsku granicu sa Srbijom na kojoj se nalaze dvije tranzitne zone gdje migranti mogu predati zahtjev za azil.

“Cilj je vlastima omogućiti da državljane trećih zemalja, koji se u Mađarskoj nalaze ilegalno i koji su zadržani unutar osam kilometara od granice, vrate natrag preko granice”, piše u novousvojenom zakonu.

Srbijanski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar.

Do sada je Mađarska ove godine registrirala 19.140 zahtjeva za azil. Više od 14.000 migranata prešlo je njezinu južnu granicu ilegalno. Mađarska je nedavno ograničila ulaz u tranzitnu zonu na 30 ljudi dnevno.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.