Afganistanski talibani zauzeli su strateški važno područje u sjevernoj pokrajini Kunduzu u subotu te prisilili vladine snage na povlačenje  u istoimeni glavni grad pokrajine, koji je bio kratko pod nadzorom pobunjenika prošle godine, rekli su dužnosnici.

Borbe su se pojačale u Afganistanu kad su se pobunjenici počeli širiti iz svojih uporišta na jugu i istoku zemlje prema nekoć mirnom sjeveru.

Militanti su jutros osvojili okrug Hanabad, koji povezuje Kunduz s Taharom i drugim sjevernim pokrajinama a žestoke borbe traju u nekoliko drugih okruga, rekli su dužnosnici.

“Talibani su napali područje s raznih položaja i satima pružamo otpor, ali nismo dobili pomoć. Talibani su preuzeli područje”, rekao je Hajatula Amiri, čelnik okruga Hanabada.

Afganistanski dužnosnici u Kabulu rekli su da je nedostatak streljiva i snaga glavni razlog zbog kojega je područje palo u ruke talibana, koji nastoje istisnuti koalicijske snage predvođene SAD-om i uspostaviti islamsku vladavinu.

Pad Hanabada slijedio je samo nekoliko dana nakon što su talibani osvojili područje u susjednoj pokrajini Baglan, preuzevši od vladinih snaga mnoštvo vojnih vozila i veće količine streljiva.

Pokrajinski glavni grad Kunduz pao je u ruke talibana prvi put u rujnu prošle godine, u jednoj od najvećih pobjeda militantne skupine otkad su ih 2001. SAD i koalicijske snage zbacili s vlasti.

Brzo osvajanje Kunduza također pokazuje sve veću snagu talibana i nedostatak spremnosti sigurnosnih snaga, koje se sada bore uglavnom same, nakon što je većina međunarodnih snaga završila svoju borbenu misiju 2014. godine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.