Još jedna osoba uhićena je u petak ujutro u Bruxellesu, nakon što je tijekom noći privedeno šest osoba, a istražitelji razmatraju hipotezu da su teroristi planirali izvesti napade još većih razmjera i napasti s automatskim puškama na više mjesta u gradu istodobno s aktiviranjem bombi.

Policija je u četvrtak navečer pokrenula veliku operaciju na više mjesta na području Bruxellesa. Tijekom noći uhićeno je šest osoba, čiji identitet nije otkriven. Tri od šest osoba uhićene su u automobilu ispred Palače pravde u središtu grada, dvije su osobe privedene u bruxelleskoj općini Jette, a jedna u središtu grada. Sedma osoba uhićena je u petak ujutro u općini Forest.
Policija je koristila specijalne interventne snage i helikoptere tijekom operacije, koja se izvodila na više mjesta u gradu. Pretresi su obavljeni i u općini Schaerbeek, gdje je policiji pomagala i vojska, ali nisu rezultirali nikakvim uhićenjem.
Flamanska televizija VRT javlja pozivajući se na izvore iz istrage da su napadači planirali napad većih razmjera od onih u utorak u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem i postaji podzemne željeznice Maelbeek i da su spremali nešto slično napadima u Parizu, 13. studenoga prošle godine kada su istodobno s aktiviranjem bombi, na nekoliko mjesta u gradu iz automatskog oružja pucali, između ostaloga, i po terasama kafića prepunim ljudi.
“Bile su navodno dvije skupine spremne udariti istodobno. To je hipoteza koju razmatraju istražitelji”, navodi VRT, a tu su informaciju potvrdili i drugi mediji.
Prema toj hipotezi Salah Abdeslam, Mohamed Belkaid i Amine Choukri planirali su kalašnjikovima napasti na ulicama Bruxellesa istodobno s atentatima u zračnoj luci i Maelbeeku.
Nekoliko dana prije uhićenja Salaha Abdeslama, policija je u pretresu u jednom stanu u općini  Forest pronašla veće količine oružja. U tom su stanu na jednoj čaši pronađeni otisci prstiju Salaha Abdeslama, koji je ubrzo uhićen, kao i Amine Choukri.
Iz toga stana je pucano na policiju, a u pucnjavi je ubijen Mohamed Belkaid.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.