Tehnički sustavi budućeg kozmodroma Vostočni, od strateškog značaja za Rusiju, su gotovi i bit će spremni za prvo lansiranje rakete 27.  travnja, objavio je ovaj tjedan zamjenik ruskog premijera Dimitrij Rogozin nakon sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Predsjednika sam izvijestio da su tehnički sustavi spremni”, kazao je Rogozin za agenciju TASS.

Početkom travnja, državno povjerenstvo je nakon inspekcije gradilišta odlučilo da će s novog kozmodroma prva raketa biti lansirana 27. travnja u pet sati ujutro po moskovskom vremenu (tri sata ujutro po srednjoeuropskom).

Zamjenik premijera je kazao da je kozmodrom Vostočni, nedaleko od Kabarovskog na krajnjem istoku Rusije čija je izgradnja obilježena brojnim korupcijskim skandalima, “iznimno važan i jamči apsolutnu neovisnost” Rusije.

“Za nas je to jedan od projekata od nacionalnog prioriteta”, rekao je Putin koji se zaposlenicima kozmodroma obratio putem video veze, a povodom “Dana kozmonauta” kojim se u Rusiji obilježava prvi let u svemir koji je 12. travnja 1961. izveo sovjetski kozmonaut Jurij Gagarin.

Izgradnjom kozmodroma Moskva više neće ovisiti o Bajkonuru, u Kazahstanu, koji Rusija nakon pada SSSR-a iznajmljuje za velike novce. Iz Kazahstana se lansiraju letovi za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Prva raketa koja će poletjeti iz Vostočnija bit će Sojuz 2.1a, raketa-nosač koja će u orbitu ponijeti dva znanstvena satelita i jedan znanstveni nanosatelit razvijen na Aerokozmičkom sveučilištu u Samari.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.