Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) u petak je objavilo najnovije rezultate izbora za načelnika općine Srebrenica prema kojima kandidat ujedinjenih srpskih stranaka vodi a njegov bošnjački protukandidat i aktualni načelnik priznao je da je izgubio utrku no najavio je žalbu pa očekuje ponavljanje izbora.

Prema podacima objavljenim na mrežnim stranicama SIP-a srpski kandidat Mladen Grujičić je nakon većine prebrojanih glasova iz inozemstva dobio povjerenje ukupno 4675 birača ili 54,44 posto dok je za bošnjačkog kandidata Ćamila Durakovića glasovalo 3897 ili 45,38 posto birača.

Grujičić je i ranije vodio kada su prebrojani listići s biračkih mjesta u samoj Srebrenici i to uz prednost koja je bila veća od dvije tisuće glasova no ona se smanjivala kada su prebrojani i glasovi pristigli iz inozemstva i s glasačkih mjesta u drugim dijelovima BiH.

Preostalo je prebrojavanje glasova još nekoliko stotina birača koji su glasovali poštom no Duraković je u petak potvrdio kako ne očekuje da bi oni mogli utjecati na konačni ishod.

“Računam na još 100 ili 200 glasova, a i ako svi glasovi budu za mene, neće biti velikih promjena. Grujičić je pobjednik sa 600 ili 700 glasova više. Nisam očekivao znatno drugačiju situaciju, ali ćemo ipak čekati ponedjeljak da se potvrde izborni rezultati”, kazao je Duraković za portal Klix dodajući kako će iskoristiti zakonsko pravo žalbe.

Osnova za žalbu je činjenica da se u izborni proces u Srebrenici u jednom trenutku umiješala policija Republike Srpske pa na bošnjačkoj strani sumnjaju kako se to moglo iskoristiti za manipulaciju prikupljenim glasačkim listićima.

Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) najavila je potporu Durakoviću u osporavanju regularnosti izbornog procesa.

Komentiraj