Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan u nedjelju je i službeno prihvatio ostavku dosadašnjeg premijera Ahmeta Davutoglua, nekoliko sati nakon što je njihova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) izabrala za novog čelnika dugogodišnjeg Erdoganova suradnika Binalija Yildrima, koji će tako postati i novi turski premijer.

Erdogan je zahvalio Davutogluu na njegovu radu, navodi se u priopćenju iz predsjedničke palače.

Davutoglu i Erdogan razišli su se, kako se pretpostavlja, na pitanju ustavnih promjena s obzirom da se turski predsjednik založio za veće ustavne predsjedničke ovlasti.

Dosadašnji turski ministar prometa, Binali Yildirim jednoglasno je u nedjelju izabran za predsjednika vladajuće turske stranke, a njegova zadaća kao novog premijera biti će omogućiti predsjedniku Erdoganu da kroz novi ustav ostvari prijelaz iz parlamentarnog u predsjednički sustav.

Očekuje se da će kasnije tijekom dana Binali Yildrim dobiti mandat za sastav nove turske vlade.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.