Novi ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat održao je u ponedjeljak konferenciju za novinare, na kojoj je izjavio kako mu je njegov prethodnik Gordan Maras ostavio dugove od 45 milijuna kuna, piše N1.

Horvat je rekao je te dugove klasificirao kao obveze prenesene u proračun 2016., te ih moraju prihvatiti i realizirati. “Riječ je negdje oko 45 milijuna kuna preuzetih obveza iz 2015. koje ćemo morati prenijeti u 2016.”, rekao je Horvat.

Na pitanje zašto su te obveze i otkuda su došle, Horvat objašnjava: “Jedan dio tih obveza možemo pravdati karakterom projekata koji su vođeni, obveza koje su se stekle ugovorom o mikrokreditiranju i to se mora disperzirati na sljedećih nekoliko godina. Kada su se sklapali ugovori, kada se provodio poduzetnički impuls u tom su trenutku za 2015. bila rezervirana sredstva. Sve one nisu isplaćene u 2015. nego se transferiraju”.

Gordan Maras je rekao kako je u dokumentu prilikom primopredaje sve pisalo, a Horvat kaže da je oko 7.5 milijuna kuna neisplaćenih sredstava za stipendiranje učenika za defecitarna zanimanja. “Pitajte njih kako se oni danas osjećaju kad su tu isplatu trebali dobiti oko listopada prošle godine, a ja sam siguran da ju neće dobiti prije donošenja proračuna za 2016. godinu”, rekao je Horvat.

Bivši ministar rekao je kako se, umjesto novim programima, Horvat bavi promašenim informacijama. “Što god konstatirao gospodin Maras, imao je priliku raditi protekle četiri godine. Mi danas cijeli dan pokušavamo olabaviti kriterije koji su postavljeni hrvatskim poduzetnicima da bi aplikacija bilo što više. Ja sam sebi zacrtao barem 300 više u 2016. od 2015.”, ističe.

Horvat je najavio kako će se poduzetnički impuls nastaviti i u ovoj godini, ali uz određene modifikacije. “Treba javnosti i svim poduzetnicima dati vjetar u leđa jer oni ne mogu participirati u struktornim fondovima. Za njih je prirpemljen poduzetnički impuls. Proračun s kojim mi izlazimo u jednu koordinaciju bit će sigurno veći nego u prošle dvije godine”, zaključio je ministar Horvat.

Komentiraj