U kosovskom parlamentu i u četvrtak je nastavljen niz višemjesečnih incidenata u kojem su zastupnici oporbe ponovno prekinuli sjednicu bacivši suzavac, a premijera Kosova Isu Mustafu uz to su i polili vodom, prenose beogradski elektronički mediji.

Zastupnici  kosovske oporbe, predvođeni pokretom Samoopredjeljenje, napustili su danas sjednicu Skupštine Kosova nakon što su prije toga dva puta u skupštinskoj dvorani bacili suzavac, a predsjednika kosovske vlade Isu Mustafu polili vodom.

Premijera je vodom polio zastupnik Samoopredjeljenja Muhater Haskuka, navode izvjestitelji beogradskih medija iz Prištine.

Oporbeni zastupnici su, također, tijekom sjednice koristili laser ometajući govornike, među kojima i ministra unutarnjih poslova Skendera Hisenija te druge ministre i zastupnike.

Unatoč incidentu i dimu od suzavca, skupština je, poslije prinudne pauze, nastavila rad bez predstavnika oporbe, a policija je uhitila zastupnike Muhatera Haskukaua i Salija Salihua, koji je aktivirao suzavac.

Skupština Kosova na današnjem je zasjedanju razriješila dužnosti člana tijela za razmatranje javnih nabavki Bajrama Zogijanija, koji je osumnjičen za trgovinu ljudima.

Kosovska parlamentarna kriza traje već više od pola godine nakon što su se oporbene stranke usprotivile formiranju Zajednice srpskih općina te sporazumu o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore.

Oporba je nedavno organizirala i prosvjede protiv izbora predsjednika Kosova Hashima Thacija, ali je on ipak izabran u trećem krugu glasovanja, nakon što su uvjete za održavanje sjednice i glasovanje omogućili predstavnici liste Srpska, budući da se, po Ustavu Kosova, predsjednik ne može birati ako na sjednici ne nazoče i predstavnici srpske zajednice.

Zajednica srpskih općina tijelo je čije formiranje je vlast u Prištini preuzela kao obvezu po Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz travnja 2013. godine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.