Arhiva Nacionala

Je li netko ukrao lubanju Williama Shakespearea, pitaju se arheolozi koji su rendgenskom snimkom ustanovili da je nema u grobnici gdje počiva književnik kojemu se u 2016. odaje počast u povodu 400. godišnjice smrti.

“Grobnica (…) pokazuje čudne promjene na strani gdje se trebala nalaziti njegova glava, a to ide u prilog tezi da je u nekom trenutku netko ukrao Shakespearovu lubanju”, kaže Kevin Colls, arheolog koji je vodio istraživanje, prenosi agencija AFP.

“Po mojem mišljenju vrlo je moguće da lubanja nije u crkvi Sv. Trojstva u Stratford-upon-Avonu”, gdje je pokopan književnik rođen 1564., a umro 1616.

Legende o uznemiravanju posljednjeg počivališta velikog dramaturga nisu novost, a ‘hranio’ ih je i epitaf upozorenja svakome tko bi se usudio dirnuti u njegove kosti.

“Prijatelju, ako Boga znaš, ne diraj u prah ovdje pokopan. Blagoslovljen budi onaj tko poštedi ovaj kamen. Prokletstvo nek’ snađe onoga tko pomakne moje kosti”.

Teza o krađi lubanje starija je od stoljeća i zapisana u časopisu The Argosy 1879. godine, piše Reuters.

Arheolozi koji su za televiziju Channel 4 snimali dokumentarni film zainteresirali su se za lubanju u crkvi Sv. Leonarda udaljenoj 25 kilometara od Stratforda, a koja bi,  prema nekim glasinama, mogli biti Shakespearova. Laserska snimka pokazala je, međutim, da je ondje pokopana žena koja je u trenutku smrti imala 70 godina.

Patrick Taylor, vikar crkve Sv. Trojstva, mišljenja je “da tajna neće nikada biti potpuno riješena” i to “treba tako i prihvatiti”. Vjeruje da ima dovoljno dokaza o krađi lubanje.

U prošlosti je bilo popularno krasti lubanje genijalnih ljudi. Znatiželju je posebno mogla golicati lubanja autora koji je stvorio prizor u kojem danski kraljević Hamlet s lubanjom mrtvog oca u ruci razmišlja o smrti.

Dokumentarni film televizije Channel 4 bit će prikazan u subotu u Velikoj Britaniji.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.